Malo slavonsko mjesto ne pamti ovakvo slavlje: Nakon 33 godine dočekali prvu bebu

slavlje, selo
No u selo je ovih dana došla prinova, dječak Marin, prva novorođena beba Mateja i Ane Bello, mlade obitelji koja je odlučila ostati na ognjištu koje im je ostavljeno u nasljeđu, piše Požega.eu.

Naime, zadnja beba u Mihaljevcima rođena je u obitelji Marić 1985., dakle prije 33 godine.

U čestitare se u selo, i to na konjima, zaputilo pet Matejevih prijatelja - i sam Matej obožava konje te kao konjanik često sudjeluje na brojnim manifestacijama.

Novopečeni otac ugodno se iznenadio kad je čuo pjesmu prijatelja koji su stigli iz Pleternice i Podcrkavlja. I kuća Matejeva djeda Mate Čočića bila je puna gostiju - svi su željeli čestitati mladoj obitelji na prinovi.

Prema dostupnim podacima, najviše stanovnika u Pleterničkim Mihaljevcima bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine, kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Uz obitelji Bello, Čočić i Haliž, ondje su nekad bile nastanjene i obitelji Veletić, Petković, Lombar te Jakobović.

Svega se toga dobro sjeća djed Mateja Bella, 69-godišnji Mato Čočić, koji u Mihaljevcima živi sa suprugom Maricom, koja je rodom iz susjednog sela Kalinića, piše Požega.eu.

- Nekad je ovo selo vrvjelo od života. Dobro se sjećam kad su u selu bile nastanjene 52 kuće! Od 1970. godine sve je krenulo nizbrdo, jako puno ljudi se raselilo. Mi još nemamo ni asfaltiranu cestu do sela - rekao je djed Mato za portal Požega.eu.

Dolazak čestitara prigodno se poklopio sa seoskom proslavom kirvaja pa su se gosti na konjima zaputili i do kapelice sv. Blaža koja je sagrađena 1929. godine. Putem su ih pratili znatiželjni pogledi malobrojnih žitelja - svi su izlazili na prozore i promatrali što se to zbiva u njihovu inače mirnom mjestu.