Kome povjeriti dijete na čuvanje

super mama, Drniš, dijete, kuća, djeca, ignoriranje, simptomi, žena, dijete, čuvanje, dadilja
Početkom jeseni kada počinju s radom predškolske ustanove, roditelji male djece koji nisu dobili mjesto u jaslicama, a ne mogu se osloniti na baka servis, susreću se s velikom neizvjesnošću i problemom tko će im čuvati dijete dok rade. Nije problem samo u pronalasku odgovarajuće, pouzdane i stručne dadilje, nego i u plaćanju, jer čuvanje djece kreće se od najmanje 2 tisuće kuna mjesečno, što mnogi zaposleni s prosječnom hrvatskom plaćom od oko 5 i pol tisuća kuna teško mogu financijski podnijeti. Pogotovo jer je većini obitelji kućni budžet opterećen kreditnim zaduženjima.

Veliki interes za dadiljama svake jeseni

Prosječna cijena dadilje kreće se od 20 do 40 kuna po satu što znači da roditelj mjesečno za skrb o svom djetetu mora izdvojiti od 2000 do 6000 kuna. Potraga za dadiljom nije laka, pripremite se da nećete odmah naći odgovarajuću osobu, bilo da ste u potragu krenuli putem oglasa, ili usmene preporuke. Raspitajte se o cijenama koje su uobičajene na području gdje živite, jer se plaćanje za čuvanje djece prilično razlikuje po pojedinim gradovima i županijama. Trebate odlučiti i jeli vam prihvatljivije da dadilja čuva djecu u vašem ili u svom domu?

Potraga za dadiljom kompliciranija je ako tražite osobu koja je spremna raditi pola radnog vremena i to samo određene dane u tjednu, što je za nju financijski neisplativije, a vama tako odgovara zbog vašeg radnog vremena. I još pritom ne zaboravite da ste za čuvanje djeteta angažirali osobu za rad na crno, jer tako na to gleda hrvatsko zakonodavstvo, osim ako ne prijavite (opet lažno) dadilju kao kućnu pomoćnicu.

Dakle, inspektori vam kao što svjedoči nedavni slučaj iz Delnica mogu pokucati na vrata i novčano kazniti dadilju (dolaze po prijavi, znači, susjedi vode brigu o sivoj ekonomiji), što bi bio hvale vrijedan pokušaj države da stane na kraj nelegalnoj djelatnosti, ali tek nakon što izgradi (našim novcem, novcem poreznih obveznika) dovoljan broj jaslica i vrtića, te osigura fleksibilno radno vrijeme u tim istim vrtićima, jer su prošla vremena kada je 99 posto zaposlenih radilo od 7 do 15. A da ne spominjemo što bi značilo kada bi majke u drugom dijelu porodiljnog dopusta dobivale veću novčanu potporu HZZO-a pa se ne bi morale vraćati na posao čim dijete navrši šest mjeseci. Osim toga tada ga niti ne može upisati u jaslice, jer je uvjet za prijavu da dijete navrši godinu dana. Rijetki su izuzeci da jaslice primaju djecu mlađu od godine dana.

Prednosti dadilje

Dadilje u pravilu nemaju profesionalna znanja potrebna za obavljanje posla čuvanja djece, a iskustva imaju više ili manje. S dadiljom djetetu dajete osjećaj sigurnosti, jer ono ostaje u poznatom okruženju. Adaptacija na odraslu, nepoznatu osobu bit će laka i brza, posebno ako dadilja provede neko vrijeme s majkom i djetetom. Ne mijenjaju se sve rutine koje je dijete uspostavilo, vrijeme čuvanja je fleksibilnije, a čuvanje se ne prekida u slučaju prehlade ili neke blaže viroze djeteta. Dijete može zadržati ritam spavanja, ustajanja i obroka jer dadilja dolazi prije nego roditelji odu na posao. Često se s dadiljom može dogovoriti za obavljanje nekih manjih kućnih poslova kao što su kuhanje obroka za dijete, peglanje, i sl. ili za preuzimanje cjelokupne brige o djetetu. O tome se treba precizno dogovoriti, a ne misliti da se samo po sebi podrazumijeva.

Školovanje za dadilje

Stručna znanja osobe koje se žele baviti čuvanjem djece mogu steći na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, na kojem od 10.rujna kreće s osposobljavanjem nova skupina. Program Dadilja traje 560 školskih sati. Uvjeti za upis su završena srednja škola i dob iznad 18 godina. Cijena programa je 6 tisuća kuna. Na kraju programa dobiva se uvjerenje o osposobljavanju koje se može upisati u radnu knjižicu. U opisu programa se navodi kako će polaznici savladati stručno-teorijska znanja o osnovama njege djece u bolnicama, socijalnim ustanovama i kod kuće, kako se pomaže kod kupanja, odijevanja i hranjenja, kako pratiti djecu u školu, održavati red u dječjim sobama i igraonicama, čuvati djecu na duže ili kraće vrijeme i kako stvoriti povoljne uvjete za odgoj djeteta u obitelji.


Školu za dadilje i babysitterice ima u ponudi i zagrebačko Učilište Magistra. Predmeti su predškolska pedagogija, pedagogija djece s poteškoćama, osnove razvojne psihologije, komunikacija i interakcija, dijete i igra, osnove zdravstvene zaštite, obiteljski odgoj i suradnja, zaštita na radu te praktična nastava. Po završetku Škole za dadilje svaki polaznik dobiva svjedodžbu o osposobljenosti za samostalno čuvanje djece koje se upisuje u radnu knjižicu, verificirano od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Uvjerenje o izvršenoj praksi na poslovima čuvanja djece te priručnik za dadilje / babysitterice. Uvjet za upis programa je završena srednja škola i potvrda liječnika o sposobnosti za rad s djecom, a minimalna starost polaznika je 18 godina.Cijena škole iznosi 4 tisuće kuna.

Zakon o dadiljama

Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema Zakon o dadiljama, koji će propisivati koje je sve uvjete potrebno ispunjavati da bi netko postao dadilja, što predstavlja posao dadilje, maksimalan broj djece o kojima dadilja može brinuti te koje materijalne standarde mora zadovoljavati. Dadilja mora imati minimalno završenu srednju školu općeg smjera (gimnazija) te završen program edukacije verificiran od strane Ministarstva obrazovanja. Mora imati liječničku potvrdu o psihofizičkoj sposobnosti za rad s djecom, potvrdu o nekažnjavanju za sebe, ali i za punoljetne članove svoje obitelji. Tijekom svog rada dadilja ima obavezu dodatnog stručnog usavršavanja koje će provoditi obiteljski centri i druge obrazovne institucije i to po principu barem jednog usavršavanja godišnje.

Dadilje koje su završile tečaj neće se izjednačavati s osobama koje su završile visoku ili višu školu za odgojitelja predškolske djece. Za njih se, ako žele postati dadilje, ne predviđa posebna edukacija. Dadilja bi se mogla brinuti o najviše šestero djece predškolske dobi, uključujući i vlastitu djecu. Uz ostalu djecu, mogla bi brinuti o najviše jednom djetetu koje je navršilo godinu dana i jednom djetetu s teškoćama u razvoju, uz napomenu da dijete mlađe od godinu dana i dijete s teškoćama u razvoju ne bi bili u istoj grupi.

Briga dadilja o djeci podrazumijeva održavanje higijene, zdravlja i sigurnosti djeteta, njegovu prehranu, odmor, igru, podržavanje osnovnih socijalnih vještina, pružanje prve pomoći do dolaska roditelja ili liječnika. Obiteljski centri provodili bi nadzor nad radom dadilja. Cijenu rada dadilje bi dogovarale s roditeljima dok bi se roditeljima dio naknade sufinancirao kroz porezne olakšice ili putem jedinica lokalne samouprave.

zena.hr