Koliko se muški mozak razlikuje od ženskog

veze muškarci varanje, preljub, muškarac žena, veza, spoj, ljubomora, ljubav, prevara, partneri, partnerica, život, žena, muškarac, veza, ljubavna veza, partnerica, dečko, ozbiljne veze, o ljubavi, nova relacija, seksualni partneri, partneri, veza, partneri,  proučavanja, uspješna veza, romansa, ured, brak, veza, veza, daljina
...mozak, pa i različito doživljavaju život i stvari oko sebe. Iako je muški i ženski mozak prilično sličan, ipak postoje sitne razlike koje katkad pokazuju da su muškarci i žene dva različita svijeta. Primjerice, dio mozga zadužen za osjećaje znatno je veći kod žena nego kod muškaraca. To objašnjava velike razlike u poimanju ljubavnih veza između jačeg i nježnijeg spola. Također, to znači i da žene bolje prepoznaju nečije emotivno stanje prema izrazu lica te da bolje čitaju neverbalne znakove u komunikaciji.

I muškarci imaju emocije, ali ih teže pokazuju

Najveća razlika u muškom i ženskom mozgu odnosi se na dio koji je odgovoran za seks. Taj je dio čak dva i pol puta veći kod muškaraca. Taj je dio zadužen i za proizvodnju testosterona, a najaktivniji je u pubertetu. Upravo zbog tolike veličine seksualnog dijela mozga, seks ima veliku ulogu u životu muškarca.

Zahvaljujući tom dijelu mozga, ali i proizvodnji testosterona, muškarci momentalno izgube pamet kad vide ženske grudi. Iako to njihovim partnericama može smetati, činjenica je da se muškarci kod takvih aktivnosti uistinu ne mogu kontrolirati. Bude im se iskonski nagoni za razmnožavanjem, pa, kao vizualna bića, gledaju sve što je u ponudi.

Ženski mozak je programiran tako da traži sigurnost i oslonac u muškarcu prije nego što dođe do seksa. Međutim, kod muškaraca stvari stoje puno drukčije i zato oni mogu uspješnije prakticirati neobavezni seks. Ipak, mozak ne sprečava muškarce da se zaljube baš kao i žene ili čak i intenzivnije. Kad muškarac upozna ženu za koju procijeni da je prava za njega, sve drugo mu pada u drugi plan i on se posvećuje samo njoj. Kad je uspije osvojiti i kada dođe do seksa, muškarac se u vezu uživi gotovo jednako kao i žena.

Unatoč različitostima, priroda se pobrinula da mozak osigura ugodnu atmosferu za vrijeme trudnoće. Drugim riječima, znanstveno je dokazano da muškarci za vrijeme trudnoće njihove partnerice imaju manju potrebu gledati druge žene. Zašto? Njezin mozak se pobrinuo da se pojačano luče feromoni koji do muškarca dolaze kroz njegove nosnice. Feromoni stimuliraju njegov mozak koji zbog toga naređuje manju proizvodnju testosterona i muškarci postaju mirniji. To se događa kako bi se i muškarac uspješno pripremio za ulogu roditelja.

Iako se muškarce često doživljava kao bića razdvojena od emocija, činjenica je da su i oni vrlo emotivni te da katkad znaju osjećati i dublje od žena. Problem je jedino u tome što svoje emocije ne znaju pokazati. U vrlo emotivnim situacijama muški mozak reagira drukčije od ženskog. Primjerice, kada žena pred muškarcem plače i govori mu da im je veza u ozbiljnoj krizi, muškarac potiskuje osjećaje i fokusiran je na mozak kako bi pronašao rješenje problema. Žene to shvaćaju kao njegovu neosjetljivost, a zapravo je riječ o prirodnom muškom porivu da što prije riješi problem.

Kako starimo, u organizmu muškaraca i žena dolazi do zanimljivih promjena. Naime, s godinama muškarci imaju sve manje testosterona, ali žene imaju sve više estrogena. Drugim riječima, muškarci mogu postati kao djeca, nezainteresirani za seks, dok je kod žena drukčije jer njihovi hormoni i dalje funkcioniraju kao i prije.
Sve u svemu, vidljivo je da postoje velike razlike između muškog i ženskog mozga.

Ovdje valja napomenuti i da je mozak još uvijek nepoznanica. To je područje koje još nije dovoljno istraženo i u budućnosti bismo mogli otkriti puno iznenađenja. Ipak, ono što je dosad poznato pokazuje da muškarci ne mogu razmišljati na ženski način, kao što ni žene ne mogu razmišljati poput muškaraca. Potrebno je samo malo međusobnog razumijevanja i prihvaćanja da bi muško-ženski odnosi bili skladniji.

tportal