Koliko je važna razlika u godinama braće i sestara?

Mnogo roditelja unaprijed planira dobitak prvog djeteta uzimajući u obzir više faktora. No, nakon prve prinove nameće se pitanje kad ponovno proširiti obitelj? Pojedini stručnjaci objašnjavaju da su djeca izuzetno povezana ako je razlika u godinama manja. Drugi pak naglašavaju da je za najbolji razvoj djece optimalna razlika od tri godine.

Slika Univerzalan i jedini ispravan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Ispravan trenutak ovisi o brojnim faktorima: godinama roditelja, financijskoj i poslovnoj situaciji kao i socijalnom okruženju. Koje prednosti i nedostatke nose sa sobom određene razlike u godinama?

Razlika do 12 do 24 mjeseca
Braća i sestre s malom i skoro neznatnom razlikom često razvijaju izrazitu bliskost. Naime, u sličnom su razvojnom procesu te se ujedno mogu harmonično igrati i zajedno razvijati. Uz to je starije dijete manje ljubomorno na mlađeg brata ili sestru. No, za roditelje je mala razlika u godinama više stresna jer se zapravo moraju brinuti za dva mališana.

Razlika od 2 do 4 godine
Djeca u dobi između dvije do tri godine traže mnogo pažnje svojih roditelja. Ako u tom trenutku dođe prinova u obitelj, starije dijete može biti izuzetno ljubomorno. Prednost je svakako što starije dijete rano nauči imati razumijevanja i razvija osjećaj odgovornosti. Mlađe dijete pak može mnogo toga naučiti od svog starijeg brata ili sestre. Kod ove razlike u godinama roditelji imaju dvije prednosti: u relativnom malom razmaku djeca će odrasti, a ne moraju se u isto vrijeme brinuti o dvije male bebe.

Razlika veća od 4 godine
Stručnjaci smatraju kako braća i sestre s velikom razlikom u godinama ne razviju blizak odnos. Kako se nalaze u različitim etapama razvoja, ne razumiju se i ne mogu se zajedno igrati. Za prvo dijete pak vrijedi: što je dulje bilo samo, to mu je neobičnija i neugodnija situacija kad u obitelj dođe nova beba. No, kod starije djece roditelji kroz razgovor mogu bolje objasniti novonastalu situaciju. Iimati starijeg brata ili sestru je manje stresno za roditelje jer se mogu osloniti i na svoje prvo dijete te nisu toliko pod stresom.

Naravno, mišljenje stručnjaka treba razmatrati unutar vaše obitelji i odnosa. Odgoj, komunikacija roditelja s djecom, briga, raspored obveza i zajednička druženja također igraju važan faktor. Imajte gore navedene savjete na umu, no sami, ovisno o vašoj želji i mogućnostima, odlučite kad ćete ponovno proširiti svoju obitelj.

izvor: budi.in