Koje su najopasnije? Umjesto da potiču razvoj djeteta, nose opasnost i bolest

beba

BiH je preplavljena dječjim igračkama koje se uvoze iz 70 zemalja, a samo u prvih šest mjeseci 2018. uvezeno je 3,85 mil. kg igračaka čija je vrijednost 43,342 mil. KM. Prema podacima UNO BiH, zemlja iz koje najviše uvozimo dječje igračke je Kina, za šest mjeseci lani uvezena su nevjerojatna 2,873 mil. kg igračaka vrijednih 23,803 mil. KM, piše Večernji list BiH.

Bh. tržište

Veliki broj jeftinih igračaka, koje su većinom proizvedene u Kini, odakle bilježimo više od polovine uvoza, znaju svoje mjesto naći na policama u BiH, iako su zabranjene u zemljama EU-a zbog otrovnog kemijskog sastava. Roditelji često popuste djeci da s police trgovine uzmu neku popularnu igračku sumnjive kvalitete, ponekad čak i svjesni da to nije pametan izbor. Ne čitaju se deklaracije, dijelom zbog nedostatka vremena, a često i zbog presitnih slova koje je nemoguće pročitati. Zbog svega navedenog djeca izlažu se čak za život štetnim tvarima. Koliko je stanje alarmantno pokazuje i analiza Agencije za nadzor tržišta BiH provedena od 1. siječnja do 27. kolovoza 2018. Tijekom provođenja nadzora s tržišta BiH uzeto je 25 uzoraka igračaka i proizvoda za djecu (lutke, konjići, igračke na napuhavanje i siperci) za koje je izvršena laboratorijska analiza. Istom je utvrđeno da 10 ispitanih uzoraka (40%) sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala, što nije u skladu s odredbama odluke o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja nesigurnih igračaka te obavještavanja potrošača. S tržišta BiH nakon analize povučena su i uništena 1153 komada igračaka i proizvoda za djecu.

Opasnosti za zdravlje

Programska koordinatorica ALHema Jasminka Ranđelović objasnila je za N1 da su ftalati skupina organskih spojeva koja se namjerno stavlja u plastiku da bi bila mekana i savitljiva. "Ftalati su klasificirani kao opasni za zdravlje, izazivaju negativne učinke, toksični su za reproduktivne organe - utječu na smanjenje plodnosti i remete rad hormonskog sustava", kazala je i dodala da su posebice kritična doba djetinjstva i puberteta te da su ftalati jako opasni za trudnice. "Istraživanja su pokazala da ftalati usporavaju razvoj govora i utječu da djevojčice ranije ulaze u pubertet", istaknula je. Savjetuje da se izbjegavaju plastične igračke s reciklažnom oznakom 3 (br. 3 u trokutu) jer znači da su napravljene od PVC plastike i najveća je vjerojatnost da sadrže ftalate. Od takve plastike napravljene su igračke za kupanje, mekane lutke i lopte te konjići, ali i neki predmeti za njegu djece, poput bočica, duda varalica, pa čak i siperaka. Preporučuje da se izbjegavaju i predmeti s reciklažnom oznakom 7 jer je riječ o predmeti od polikarbonata koji mogu sadržati bisfenol A (BPA).•