Koje je najbolje vrijeme za odučiti djecu od pelena

djeca rast, pelene
Želja svakog roditelja je što ranije naučiti djecu obavljati nuždu izvan pelene, no pretjerana žurba može imati i kontraefekt.

Naime, pokazivanje djeci kako koristiti toalet može biti veoma zbunjujuće za njih. Znanstvenici su donijeli zaključak kada je najbolje djecu odučiti od pelena, a to je najjednostavnije rečeno, kada su djeca sama spremna na to. Prema američkim istraživanjima, više od 60 posto roditelja ne uspije naučiti svoju djecu koristiti toalet prije treće godine, bez obzira na to kada s procesom krenu.

Prema Američkoj akademiji pedijatara nema prave dobi za ovaj oblik učenja, no i oni se slažu s činjenicom da je bolje pričekati nego uraniti s procesom. Razlog tome je psihička spremnost djece, ali i njihova mogućnost razumijevanja kako i kada koristiti toalet na dnevnoj razini.

Istraživanja su pokazala kako djevojčice imaju sposobnost ranije svladati proces odlaska na toalet nego što to mogu dečki. No, svejedno pedijatri smatraju da bi svaki roditelj trebao pričekati da dijete budu minimalno 27 mjeseci staro kako sam proces nebi na kraju dulje trajao.

Postoji "lista" stvari na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost kako bi shvatili je li njihovo dijete spremno odučiti se od pelene. Prva važna stvar su fizički znakovi spremnosti, kao mogućnost kontrole prilikom odlaska do toaleta na vrijeme te znanje u skidanju odjeće prije samog obavljanja nužde.

Također, važne su i kognitivne sposobnosti, kao svijest o osjećaju koji nagovješta potrebu za odlaskom na toalet te znanje o tome čemu toalet uopće služi. Uz to, dijete bi trebalo znati obavijestiti roditelje kada moraju do toaleta te moći artikulirati probleme ako ih ima u vrijeme samog nuždenja.