Koja je tajna sretnog braka? Znaju idealisti

U MOstaru sve više mješovitih brakova
Pozitivno gledište na vezu i partnera (primjerice ako drugoj strani dajete više priznanja nego što to ona zapravo zaslužuje ili ako vjerujete kako je ona bliža vašoj zamisli idealnog partnera nego to zaista jest) moglo bi biti ključno za sretan brak, tvrde psiholozi Sveučilišta Buffalo.

Američki su istraživači pratili gotovo 200 parova nakon vjenčanja i to kroz sljedeće tri godine. Svakih šest mjeseci supružnici su odgovarali na pitanja o svom braku, o sebi, o partneru i o svom odnosu prema braku.

Nakon što su analizirali sve podatke, stručnjaci su razvili sustav rankiranja koliko ispitanici idealistično ili realno doživljavaju svog partnera i brak. Ustanovili su sljedeće: osobe koje nerealno idealiziraju partnera sretnije su u braku nego drugi ispitanici.

"Ako krenete iz kuta pozitivnosti, zaista vidite svog partnera upravo onakvim kakvim ste se nadali da će biti, a tada se sve malene okolnosti s kojima se susrećete interpretiraju kroz takvu prizmu. Sama ideja prkosi konvencionalnoj mudrosti, koja upozorava osobe da ne budu slijepo zaljubljene", objasnio je Eli Finkel, profesor socijalne psihologije Sveučilišta Northwestern, jedan od voditelja istraživanja.

Stručnjaci smatraju kako ovaj pozitivan stav može djelovati i na naše svakodnevno poimanje zapreki - manje neslaganja, više zadovoljstva.

K. Horvat / ordinacija.hr