Kako je pogubljen sustav vrijednosti: Naša djeca najviše ispaštaju

obitelj
Ti strahovi potpomognuti su i medijskim natpisima, tako da je roditeljima draže djecu držati u kući ili ispred kompjutera i mobitela, nego vani, piše Dnevni avaz.

Zdravstveni problemi

Previše vremena ispred TV-a, kompjutera ili mobitela utječe i na zdravlje djece, što može dovesti do problema u kasnijim godinama, a stručnjaci ocjenjuju da djeca koja ne provode dovoljno vremena u prirodi sklonija su tjeskobi, depresiji i poremećaju pozornosti.

Kako je za Dnevni avaz rekla psihologinja Jasmina Dizdarević razlog što današnja djeca više vremena provode u kući uz TV ili kompjuter jeste što roditelji nisu dovoljno motivirani da na djecu prenesu lijepe stvari iz svog djetinjstva.

- Kada uzmete dijete u krilo, bez obzira na godine i pokušavate da iz neke fotografije predočite lijep život koji ste vi nekada vodili, pored dragih ljudi, način na koji ste dočekivali goste, pozdravljali ih... sve to je izuzetno važno za edukaciju djeteta. Danas, nažalost dijete od roditelja ne čuje ništa lijepo, ne poznaje život roditelja, baku i djeda. Mi smo se jednostavno otuđili, bavimo se drugim stvarima, koje su realno nebitne. Izgubili smo čari okupljanja za obiteljskim ručkovima. Ne razvijamo vrijednosni sustav - kazala je Dizdarević.

Negativna pojava koja uzima maha u Bosni i Hercegovini jeste da roditelji svoju djecu prepuštaju kojekakvim sadržajima na internetu. Današnja djeca se ne znaju igrati kao njihovi roditelji ili starije generacije koje su odrastale u prirodi sa svojim vršnjacima.

- Djeca danas previše vremena provode u kući. Kada je netko od nas odveo sina ili kćerku da vježbaju, trče? Moramo učiti dijete od malena što je zdrav i poželjan život. Fali nam mentalne higijene, ne živimo zdravo, pa se postavlja logično pitanje kako možemo očekivati da i dijete živi zdravo - kazala je sugovornica.

Psihološki fenomen

Negativni primjeri su svakako i činjenice da mnogi roditelji po cijeli dan sjede u stanu ili kući i tipkaju po društvenim mrežama, što dodatno utiče i na ponašanje djeteta.

- Ako dijete vidi svoje roditelje kako po cijeli dan tipkaju na mobitelu ili su na Facebooku, šta onda da očekujemo. Imamo ovdje jednu totalnu degradaciju, ograđujemo se i postajemo psihološki fenomen sa traumama. Ova žabokrečina nam odgovara - rekla je Dizdarević.

Današnji parkovi zjape prazni, nema dječije vike i cike, a sa tim se slaže i naša sugovornica.

- Nas su roditelji puštali da idemo sami u park i da se igramo sa drugom djecom. Doduše bilo je i drugo vrijeme, mnogo sigurnije nego danas. Sada svaki roditelj mora minimalno dva sata da bude sa djetetom u parku - istakla je.

Promijeniti psihologiju

Na kraju je Dizdarević zaključila kako se moramo svi vratiti da bi bili sretniji.

- Pogubili smo sustav vrijednosti. Moramo izlaziti u grad sa psihologijom "ja sam sretan, moje dijete je sretno". Tada će nam svima biti bolje - zaključila je Dizdarević.