Kada uvesti kravlje mlijeko u prehranu djeteta?

mlijeko beba

... daje novorođenčadi u zamjenu za majčino mlijeko, ali nutricionisti ga danas ne preporučuju kao važan dio prehrane djece mlađe od godine dana, piše Index.hr.

Naime, kravlje mlijeko uopće nije prilagođeno potreba djeteta. Oko toga se slažu i liječnici i nutricionisti. Kravlje mlijeko sadrži vrlo malo željeza pa je kod djece kojih se prehrana temelji na kravljem mlijeku mnogo češća pojava anemije nego kod djece koju se doji ili im se daje adaptirano mlijeko.

Većina proizvođača adaptiranog mlijeka proizvodi hranu za bebe na temelju kravljeg mlijeka, ali to se mlijeko obogaćuje kako bi zadovoljilo djetetove nutritivne potrebe pa nikako nije ekvivalent prokuhanom, razrijeđenom i zaslađenom kravljem mlijeku kojim se nekada hranilo dojenčad.

Kravlje mlijeko ne treba postati važan dio dječje prehrane do godinu dana

Kako anemija može na različite načine naškoditi razvoju djeteta dojenačke dobi, preporuka je da se kravlje mlijeko (kao obrok ili važan dio obroka) uopće ne uvodi u prehranu do 10 ili 12 mjeseci života.

Međutim, male količine mlijeka ili svježeg sira, kao dio neke složenije kašice, mogu se povremeno konzumirati već od navršenog sedmog mjeseca. Prije toga bi u kašice trebalo stavljati majčino ili adaptirano mlijeko.

Iako se preporučuje izbjegavanje mlijeka, jogurt se smatra odličnom hranom za stariju dojenčad. Bogat je kalcijem te bakterijama koje koriste probavnom sustavu. Pri kupnji odaberite jogurt sa što većim postotkom masti jer je ona djetetu u prvoj godini jako potrebna. Također, laktoza se u procesu prerade iz mlijeka u jogurt mijenja u mliječnu kiselinu pa se lakše probavlja.

Isključivo punomasno mlijeko u drugoj godini života

Kada jednom uvedete u prehranu mlijeko, neka bude isključivo punomasno. Za dijete u drugoj godini života preporučuje se između 500 i 700 mililitara punomasnog mlijeka dnevno. Nakon toga možete mu dati i djelomično obrano mlijeko (od dva do tri posto masti).