Kada dijete odviknuti od pelena?

Čini se kao da ste jučer promjenili vašoj bebi prvu pelenu, a danas ju morate odviknuti od nje. Proljeće i ljeto savršeno je vrijeme kada to možete učiniti. Nema posebno određene dobi kada djecu trebate odviknuti od pelene, ali najčešća dob kada to možete početi s odvikavanjem je godina i pol do dvije godine, makar neka djeca neće biti spremna za odvikavanje od pelene do treće ili pak četvrte godine života.

Vrlo je važno da sami pokušate procjeniti kada bi vaše dijete bilo psihički spremno za odvikavanje. Također, gotovo je nemoguće procjeniti koliko će vašem djetetu biti potrebno da nauči kontrolirati veliku i malu nuždu. Nekoj djeci potrebno je samo nekoliko dana, drugoj nekoliko mjeseci, no ne zabrinjavajte se, svako će dijete prije ili kasnije uhvatiti „grif".

Kako ne biste gubili živce upravo na ovom vrlo važnom zadatku u životu vašeg djeteta, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta.

Procjenite spremnost vaše djeteta

Kao što smo već naglasili većina djece će biti spremna na odvikavanje od pelene s dvije godine života, ali neka će se djeca odviknuti u četvrtoj godini života. Kako biste mogli procjeniti spremnost djeteta, gledajte signale kao što su djetetovo imitiranje vaših navika odlaska na WC i slično. Ono što je najvažnije da dijete ne forsirate ako nije spremno, jer bi mogli načiniti više štete nego koristi.

Kupite pravu „opremu"

Pod pravom „opremom" misli se na dječju kahlicu ili na nastavak za sjedenje djece na normalnoj zahodskoj školjki. Što god odlučili, vrlo je važno da se dijete može sjedeći stabilizirati nogama, kako bi se moglo pomaknuti ili pak dići s kahlice kada će imati probleme s crijevima ili kada će završiti s nuždom. Kako ćete u početku morati biti prisutni s djetetom kada će obavljati nuždu u kahlici, pokušajte ga zaintererati nekom knjigom ili igricom koja je primjerena za taj trenutak.

Stvorite rutinu

Kako biste dijete naučili vršiti nuždu u kahlici, pokušajte stvoriti rutinu odlaska na kahlicu, primjerice poslije doručka, ručka, večere, prije kupanja, prije šetnje i sl. kako bi dijete dobilo osjećaj vršenja nužde i osjećaj same rutine. Ako ne želi sjediti na kahlici, nemojte ga fizički prisiljavati, a posebno nemojte dijete prisiljavati ako izgleda preplašeno. U tom slučaju kahlicu stavite jedno vrijeme po strani, barem tjedan ili mjesec i pokušajte ponovno. Pokušaj da objasnite djetetu zašto treba sjediti na kahlici jednostavno neće upaliti, vaša je jedina misija da se dijete privikne na kahlicu.

Rješite se pelene

Posjednite svoje dijete na kahlicu, naravno bez pelene, kako bi se priviknulo na osjećaj sjedenja i vršenja nužde. U tom trenutku možete djetetu pokušati objasniti da je to ono što svaki dan rade mama i tata, te njegova braća i sestre (ako ih ima) rade. Ako uspije izvršiti veliku ili malu nuždu, to je u redu, ali nemojte dijete forsirati. Pričekajte da dijete bude spremno i da pokaže interes da samo koristi kahlicu ili pak zahodsku školjku.

Objasnite proces

Kada sljedeći puta vaše dijete obavi veliku ili malu nuždu u pelenu, pelenu prvo ispraznite u kahlicu i posjednite dijete, kako bi ono povezalo čin i mjesto vršenja nužde. Slobodno mu nakon toga pokažite kamo ćete baciti nuždu iz kahlice i dopustite mu da pusti vodu (ako želi). Naučite ga kako da se sam obuče nakon nužde i naravno, opere ruke.

Prihvatite neovisnost

Potaknite dijete da koristi kahlicu kada god poželi ili pak osjeti potrebu. Također, pobrinite se da dijete bude svjesno da vam može kazati kada treba obaviti nuždu i da ćete ga staviti na kahlicu kada poželi. Možete mu dopustiti da okolo trči s odjećom bez pelene, ali pobrinite se da kahlica bude u blizini. Također, s vremena na vrijeme pitajte dijete ima li potrebu obaviti nuždu i podsjetite ga da je kahlica uvijek na raspolaganju.

Najbolje je ljeto

Kao što smo već spomenuli, najbolje vrijeme za odvikavanje od pelene je ljeto, jer djetetu možete obući lagane hlače, a djevojčicama suknjicu bez gaćica kada su kod kuće i na taj način ih privikavati na kahlicu. Dijete će se osjećati ugodnije bez pelene za vrijeme ljetnih vrućina, a vi ćete moći reagirati kada dijete počne obavljati nuždu a ne sjedi na kahlici. Kada se to dogodi, brzo ga stavite na kahlicu i upozorite ga da je to njegovo mjesto na kojem treba obavljati nuždu.

Pelene za noć

Bez obzira što je vaše dijete danju svladalo vršenje nužde na kahlici, to ne znači da će u noći biti jednako. U tako mladoj dobi, djetetovo tijelo još nije razvilo osjećaj da se probudi u noći kada treba obaviti nuždu, pa zbog toga nemojte odmah bacati pelene. Možda će trebati mjeseci ili pak čak i godina, kada dijete u potpunosti ne savlada i noćne posjete WC-u ili pak da spava bez buđenja. Naravno, slobodno ga upozorite ako se probudi tijekom noći i ako osjeti potrebu za nuždom, da vas slobodno probudi i da ćete mu pomoći oko odlaska na kahlicu.

IZVOR: zena.hr