Kada dijete ima bijesne ispade, ovo nemojte raditi!

tvrdoglavost

Ne biraju trenutak ni okolinu i u stanju su se baciti na pod, glasno plakati i potpuno isključiti kako bi dobili što žele. Vaš je zadatak ne popustiti, ali zadržati smirenost i ne puknuti jer ćete samo pogoršati situaciju. Ovo nemojte učiniti:

1. Nemojte otići

Postoje stavovi da dijete, kada ima napadaje bijesa, treba jednostavno "ostaviti da se ispuše". Međutim, to ne znači da jednostavno odete dok vam se dijete baca po podu. Koliko god bio trivijalan razlog njihova bijesa, ne želite valjda da vam se dijete, kada je nesretno, osjeća napušteno. Pustite dijete da se ispuše, ali strpljivo čekajte kraj njega.

2. Ne rugajte mu se i ne imitirajte ga

Ispadi bijesa znaju biti smiješni, pogotovo ako im je povod vrlo banalan. Ali dijete je oko toga ozbiljno uzrujano i razmislite kako biste se vi osjećali da vam se netko ruga kada ste izvan sebe?

3. Ne shvaćajte to osobno

Česti ispadi bijesa dio su života gotovo sve djece. To ne znači da vi radite nešto pogrešno. Dijete isprobava svoje granice i pokušava biti neovisno, ali još za to nije sposobno.

4. Ne gubite kontrolu

Već je jedna osoba izgubila kontrolu pa ne morate i vi. Ne samo da vaš ispad bijesa na dijete nije u redu, nego i definitivno neće pomoći. Naravno da vam nije ugodno ako se vaš mališan baca na pod i urla u prepunoj trgovini, ali nije ni prvi ni zadnji kojem se to dogodilo. Umjesto da i vi izgubite živce, uzmite dijete i odvedite ga na mirnije mjesto ili van i pričekajte da se smiri.

5. Ne nagrađujte ga

Tijekom ispada bijesa nemojte dijete nutkati čokoladom ili nagrađivati na bilo koji drugi način jer će ubrzo shvatiti da će urlanjem dobiti što poželi.

6. Ne kažnjavajte ga

Mališani su prepuni emocija i ovo je jedan od načina njihove komunikacije zbog kojega se ne trebaju osjećati loše i poniženo. Cilj vam je da se ti ispadi prorijede ili nestanu, ali kažnjavanje nije sredstvo kojim ćete to postići. Djeca jednostavno odustanu s odrastanjem i učenjem izražavanja emocija na druge načine.

Izvor: index.hr