Jeste li prepopustljivi prema svojem djetetu?

roditelji, djeca, savjeti, kršćanin i roditelj, dug i zdrav život, david agus, roditelji, djeca, odgoj, majka, odgoj djece, djeca roditelji, bračni parovi, roditeljstvo, obiteljska toplina
Lijepo je kad djetetovu sreću stavljate ispred vlastite, no takvim ponašanjem i popuštanjem u svakoj situaciji, vjerovali ili ne, bitno utječete na samopouzdanje svojega potomka.
Svi roditelji, jamčimo vam, svojem djetetu žele najbolje. Ipak, katkada ne znaju procijeniti što je za dijete zbilja dobro, a što je tzv. magareća usluga.
Ovim tekstom pokazat ćemo vam da je u cilju boljeg odgoja vaše bebe katkada važnije znati ‘'zategnuti uzde'' nego ih potpuno pustiti, jer dijete koje može sve što poželi i kad god poželi vrlo lako može izrasti u osobu s ozbiljnim manjkom samopouzdanja...
Ana, majka dvogodišnjega Borne, iz prve je ruke naučila kako treba biti stroža prema svojem mališanu. ‘'Borna i ja smo uvijek nakon šetnje išli na bijelu kavu sa šlagom, no nakon nekog vremena više nisam mogla proći pokraj kafića,a da Borna ne počne plakati za šlagom. Vjerujete da mi nije bilo svejedno jer nisam baš u svakoj situaciji mogla svojem djetetu kupiti šlag, ali on to nije shvaćao. Kada više nisam mogla smisliti kuda ćemo se šetati a da ne naiđemo ni na jedan kafić, shvatila sam da moram uvesti reda u naš odnos. No brinula sam kako će on prihvatiti moje objašnjenje.''

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, ovakav način odgajanja djeteta, koji je fokusiran samo na dijete i u kojem majke čine sve kako bi ga zaštitile od razočaranja, tuge i konflikta, loš je roditeljski potez. Ako dijete odgajate na ovaj način, ono će izrasti u osobu koja se ne može nositi s teškoćama stvarnoga života. U proteklih trideset godina savjeti o odgoju djece išli su u smjeru da dijete treba naučiti samopouzdanju i sigurnosti, no takvi su savjeti nažalost bili pogrešni. Ljudi dobivaju samopouzdanje rješavajući probleme pred kojima se nađu.
Stručnjaci koji se bave odgojem djece upozoravaju da dosadašnji način odgoja, koji se zasniva na popustljivosti, vodi tome da u svijet puštamo narcisoidne osobe koje imaju malu sposobnost empatije te vjeruju kako su posebni, jedinstveni i da im je sve dopušteno.

VI STE NA PRVOM MJESTU
Stručnjaci koji se bave novim metodama odgoja pozivaju sve majke da napokon očvrsnu i prestanu udovoljavati djeci. Majke bi trebale više govoriti NE ako žele imati neovisnu, dragu i nesebičnu djecu koja su vjerna sebi i svojim načelima. Majka bi trebala biti čvrsta i dosljedna od samog početka - jer dojenačke potrebe nisu važnije od majčinih. Jednom kad dijete naučite na dojenje, pokušajte jesti zajedno. Nemojte se žrtvovati za dijete, nego pazite da zajedno s njegovim potrebama ispunjavate i svoje potrebe: imajte nešto što ćete pojesti, popiti, pročitati ili pogledati. Ako za to vrijeme vaša beba i zaplače, nemojte trčati k njoj. Tridesetak sekundi plakanja neće joj naškoditi. Naravno da pritom nećete biti grubi. Milujte dijete, pjevajte mu, igrajte se zajedno, ali nemojte popuštati u svemu. Bolje je da djeca "tamniju stranu života" upoznaju uz majčine nježne lekcije nego u kasnijim godinama na grublji način.
Nježne granice postavljaju se od najranijega djetinjstva. Ako se vaš mališan želi igrati, ne trebate ostaviti kućanske poslove zbog toga. Završite što imate pa se krenite igrati s njim. Ili ga pozovite da vam pomogne. U vremenu koje prolazi bez vaše potpune pažnje vaše će dijete naći načina da se zabavi samo, a vi ćete moći uzeti predah koji vam je prijeko potreban. To ne znači da se nikada nećete igrati s njim, ali mu svakako trebate dati do znanja da će nekada morati malo pričekati. Dijete će nakon nekog vremena shvatiti da se neće raspasti ako nema vašu pažnju svakog trenutka te da vi ne postojite da biste bili uvijek i samo njemu na usluzi.

PREUZIMANJE KONTROLE
Osim što je ovakav pristup dobar za vašu bebu, on će vam pomoći i da sačuvate svoje mentalno zdravlje. Odgoj djece ‘'pod staklenim zvonom'', kada roditelji stalno nadziru djecu i uključeni su u sve što djeca rade, može majke učiniti depresivnima i nesretnima. Sara, majka troje djece, požalila je što je bila preblaga prema svojim mališanima jer se, na primjer, i dalje bori s najstarijim djetetom koje ne želi jesti. ‘'Kad je Bojan imao dvije godine, bila sam trudna s drugim djetetom i nisam imala vremena ni energije učiti ga kako treba sjediti sa stolom i truditi se da isprobava nove okuse. Sada žalim što sam bila preblaga prema njemu jer su obroci, pogotovo večere, postale prava noćna mora. A rezultat svega je da slabo jede jer ne želi biti za stolom i noću se nekoliko puta budi i traži kruh i vodu da utaži glad i žeđ.''

Stručnjaci ističu da se ovaj problem može riješiti samo jednom svađom oko brokule u kojoj ćete dokazati djetetu da mora raznovrsno jesti. Većina roditelja djeci nešto brani, no na kraju ipak popusti jer nema vremena ni volje boriti se s djetetom. To je pogreška! Važno je biti ustrajan i dosljedan. Roditelji su danas prezaposleni, pod golemim stresom i istovremeno rješavaju nekoliko stvari, pa im je najlakše jednostavno popustiti. No ako popustite oko nereda u sobi ili brokule, kako ćete u budućnosti vratiti kontrolu i postati roditelj koji zaslužuje poštovanje? Ako ste se prepoznali u ovim primjerima, nemojte tugovati.
Ako vas je dijete već pobijedilo na jednom polju, na primjer kad je riječ o brokuli, promijenite ploču i preokrenute sve u svoju korist. Poslužite brokulu i uživajte u njoj. Stavite je pred djecu i počnite razgovarati o brokulama. Djeca su socijalna bića i uče oponašajući od uzora.
Uskoro biste svojega mališana mogli vidjeti kako uživa u brokuli, a vi, poučeni iskustvom, riječ NE rezervirajte za stvari koje su vam zaista važne. Dogovorite se s partnerom oko važnih stvari kao što su spavanje, slatkiši i hranjenje za stolom te ih se pridržavajte.

Nemojte biti jedan od onih roditelja koji se boje vlastite djece - ne bojte se ako dijete doživi malo razočaranja i ne bojte se reći NE. Volite ga, ali budite i čvrsti. To je jedini način da i njegove i vaše potrebe budu zadovoljene.

pitajmamu.hr