ISPOVIJEST OČAJNOG OCA: ‘Dobili smo sina umjetnom oplodnjom, a nakon šest godina saznao sam šokantnu istinu’

Bebe
... supruge da njihov 11-godišnji sin koji je začet umjetnom oplodnjom zapravo nije njegovo dijete.

Sveučilišni profesor je lani tužio svoju suprugu kojoj je sud naposljetku odredio da mu mora isplatiti 40.000 funti za bol koju mu je uzrokovala, piše Daily Mail.

Ta pobjeda na sudu mu ne znači mnogo s obzirom na to da dijete nije vidio već dvije godine. Njegovi osjećaji i agonija se mogu mjeriti s osjećajem roditelja kojem je dijete ubijeno ili oteto jer njegov sin više nije prisutan pored njega niti fizički, niti biološki niti zakonski.

"Nema veće muke nego da dijete koje ste podigli i za koje ste vezani, potpuno vjerujući da je vaše, odjednom nestane iz vašeg života", kaže Jonathan.

"Bio sam prva osoba koja ga je držala nakon što ga je moja bivša žena rodila hitnim carskim rezom pod općom anestezijom. On je bio veličanstven, savršen mali paket. Neizmjerna ljubav. Kada sam doznao da više neću biti dio njegova života, jer se sve temeljilo na laži, bilo je kao da mi je netko iščupao srce.

Sada mi ostaje jedino nada da će se sjetiti svih naših sretnih zajedničkih trenutaka i da će željeti obnoviti odnos sa mnom kada odraste i zakonski bude sam mogao donijeti takvu odluku."

Nisu mogli začeti prirodnim putem

Njihova priča nije uobičajena priča o preljubu. Sve je počelo početkom 2005. godine, kada su Jonathan, koji je bio u ranim 50-im godinama, i njegova supruga, Annette, nakon dvije godine braka, odlučili imati dijete. Ona je tada imala 43 godine. Međutim, nalazi i testiranja su pokazali da ne može zatrudnjeti prirodnim putem.

Situaciju je dodatno komplicirala i činjenica da je Jonathan prošao kroz vazektomiju nakon što je u prvom braku dobio dvoje djece.

Jedini način je bio umjetna oplodnja, pa su otišli u španjolsku kliniku. No, prema njegovim riječima, njihov brak je već tada imao trzavice. Smetalo ga je što ona previše vremena provodi na poslu, pa je predložio da krenu u bračno savjetovalište. Ona je na terapiju došla svega četiri puta, a on je potom nastavio dolaziti sam. U međuvremenu su se složili da i dalje rade na djetetu.

Nakon što je već pohranjen uzorak sperme tijekom ranijeg posjeta klinici u Španjolskoj, Jonathan nije morao biti prisutan na tretmanu u siječnju 2005. godine kada su donirana jajašca trebala biti oplođena i stavljena u maternicu njegove supruge.

U kliniku otišla s bivšim dečkom

Annette je izjavila kako bi radije u Španjolsku otišla sama. No, nije bila sama. Iz samo njoj poznatih razloga, u kliniku je otišla s bivšim dečkom i uzela njegovu spermu.

Jontahan je, ne znajući da je obmanut, bio presretan kad je Annette otkrila da je trudna, a njihov sin, Timothy, rođen je u listopadu. Bio je iznimno ponosan kada su ljudi, uključujući i njegovu vlastitu majku, komentirali kako sin sliči njemu.

No, sreća i sloga među supružnicima nije dugo trajala. Postojeće pukotine još su se više otvorile, a tih 18 mjeseci uspjeli su ostati živjeti pod istim krovom samo zbog njihova sina.

Tijekom jednog od Annetteinih redovitih putovanja u inozemstvo, Jonathan je odlučio da ne može dalje.


Razveli se kada je dječak imao 18 mjeseci

"Nazvala je kući i, dok sam stajao s djetetom u jednoj ruci i telefonom u drugoj, ona je vikala i vrištala na mene, rekavši da je zaboravila nešto važno. Zahtijevala je da u radnom prostoru provjerim je li to tamo. To je prelilo čašu. Bilo je previše neprijateljstva među nama. Kad danas sagledam stvari, pretpostavljam da je stres bio velikim dijelom uzrokovan i zbog njezine velike tajne", prisjeća se Jonathan.

"Kad se vratila kući, rekao sam joj da odlazim. Nije me pokušao odgovoriti. Činilo se kao da je osjetila olakšanje. Dogovorili smo se oko viđanja djeteta", ispričao je.

Dječak je imao samo 18 mjeseci kada je iselio. Redovito je plaćao alimentaciju i viđao dijete. Nakon nekoliko godina se Jonathan opet oženio, a njegova nova žena i njezino dvoje djece su se zbližili s Timothyjem. Čak je i ona komentirala kako je dječak sličan ocu.

Strašno priznanje

Annette je počela raditi probleme oko susreta oca i sina, pa je Jonathan angažirao odvjetnika. U ljeto 2011. godine mu je priznala što je napravila i kako maleni nije njegov sin čime ga je potpuno šokirala. Jonathan se tada odlučio podvrgnuti DNK analizi. Baš na šesti rođendan djeteta, poslala mu je e-mail u kojem je napisala da su rezultati stigli i da nisu onakvi kakvima se on nadao.

Unatoč svemu, kada se oporavio od šoka, Jonathan je i dalje želio viđati dijete. No, Anette je 2013. godine dobila parnicu u kojoj je sud Jonathanu oduzeo sva roditeljska prava kao i pravo na viđanje jer nije biološki otac djeteta.

Jonathan kaže kako je nakon toga tjednima plakao kada bi se sjetio Timothyja. Jednako ga je volio kao i svoja dva biološka sina iz prvog braka. Pitao se i kako je moguće da sud donese takvu presudu i dijete odvoji od čovjeka kojeg je cijeli život smatralo ocem.

Anette je postupno uskraćivala viđanja sve dok nisu potpuno prestala. Jonathan je kasnije doznao i kako joj je uspjelo prevariti kliniku i uzeti spermu bivšeg dečka. Naime, kada se drugi put pojavila u klinici, bilo je drugo osoblje, pa ga je predstavila kao svog muža.

U međuvremenu je obaviještena kako je u spermi koju je donirao Jonathan bilo premalo spermatozoida i da je klinika htjela drugi uzorak. Jonathanu nije jasno zašto je taj čovjek, inženjer s dobrim prihodima, s kojim se Jonathan susreo u nekoliko navrata kao s Annetteinim prijateljem, pristao na obmanu.

Piše knjigu nadajući se da će mu vratiti sina

Iako je gubitak od 80.000 funti za alimentaciju bio najmanje uznemirujući dio cijele afere, odvjetnik mu je kazao kako može bivšu suprugu tužiti za roditeljsku prijevaru. Sud je odredio da mu Anette mora isplatiti pola od uplaćenog cjelokupnog iznosa alimentacije, a to je iznosilo 40.000 funti.

Iako dijete nije vidio dvije godine redovito mu šalje pisma i čestitke za rođendane i Božić kao i svoje fotografije s novom obitelji. Nažalost, nikada nije dobio odgovor i uvjeren je da majka od djeteta krije njegovu poštu.

Posljednjih godinu dana je proveo pišući knjigu o svom mučnom iskustvu nadajući se kako će je Timothy jednog dana pročitati jer nije siguran što mu majka govori.

"Moja ljubav prema njemu je i dalje jaka i očinska. Maštam kako ćemo barem kada napuni 18 godina stupiti u kontakt, otići na piće i porazgovarati o starim sretnim vremenima", zaključuje Jonathan.

Net.hr