Godišnji troškovi za roditelje manji i do 4000 KM

asistenti u školi, škole
Od ove školske godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odnosno u njezinim obrazovnim ustanovama, kroz projekt Federalnog zavoda za zapošljavanje u koje se uključilo i županijsko Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, osigurana su 24 asistenta u nastavi za djecu s invaliditetom odnosno djecu s posebnim potrebama. - Ovaj projekt odnosi se samo na jednu školsku godinu tako da i dalje ništa nije sustavno riješeno kada je riječ o ovoj kategoriji stanovništva. Što će biti sljedeće godine, mi iz Udruge za Down sindrom ne znamo, ali iskreno se nadamo da će se za djecu s invaliditetom naći određena sredstva, odnosno da bi za ovakvu populaciju svakako morala biti osigurana sredstava u proračunu - govori nam Igor Ledić, predsjednik Udruge Down sindrom iz Mostara. Kako doznajemo, sredstva za 24 asistenta u nastavi nisu dovoljna da pokriju sve potrebe u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zbog većeg broja školske djece s invaliditetom na njezinu području, ali su zato neke njezine općine na sebe preuzele ovu dužnost i same financiraju asistente. - Mislim kako je došlo vrijeme da se riješi to pitanje jednom zasvagda i sustavno za djecu s invaliditetom u nastavi. Samo su 24 asistenta i to ne zadovoljava potrebe u našoj županiji jer je broj djece s invaliditetom u školama mnogo veći. Pritom opet napominjem kako su neke općine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji preuzele te obveze na sebe. Tako općine Čapljina, Stolac i Čitluk same osiguravaju sredstva za svoje učenike s invaliditetom. Što se, pak, tiče naše udruge, mi također nismo dobili sve asistente u nastavi. Naime, jedan učenik ostao nam je izvan ovog projekta tako da smo kroz druge projekte na koje smo se prijavili u Županiji i Gradu Mostaru osigurali jedan dio plaćanja asistenta u nastavi - kazuje nam Ledić. Kako ističe, realizacija 24 asistenta u nastavi za ovu školsku godinu ipak je velika stvar koja će roditeljima olakšati život s ekonomske strane.

- Što se tiče prije svega same djece, mogu reći da je cijeli ovaj projekt jako dobar i jako pozitivan, a naravno i za njihove roditelje. Ovim projektom je definitivno olakšan život i proračun jedne obitelji koja je kroz jednu školsku godinu, kako bi školovala svoje dijete trebala godišnje izdvojiti 3500 do 4000 konvertibilnih maraka. Za roditelje i za djecu s invaliditetom osnovno obrazovanje nije besplatno pa je upravo iz tog razloga udruga i pokrenula kampanju "Obrazovanje bez diskriminacije" kroz koju želimo pokazati na sve pogreške i negativne stvari koje se odvijaju u školskom obrazovnom sustavu - kazuje nam Ledić.

I u Zapadnohercegovačkoj županiji raste broj djece koja zbog određenih zdravstvenih poteškoća ne mogu sama pratiti redovitu nastavu, a nisu za posebna školska odjeljenja. Samo je za proteklu 2017./2018. školsku godinu Vlada te županije donijela odluku o zapošljavanju 59 asistenata u nastavi koji su raspoređeni u 11 osnovnih škola na području Širokog Brijega, Posušja i Ljubuškog te u tri srednje škole s područja Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog.

Najviše ih u Ljubuškom

Najveći broj asistenata, njih devet, prema istoj Vladinoj odluci, zaposlen je u Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom, u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg jedan manje dok su u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića Posušje i Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg odlučili zaposliti po sedam asistenata. Po pet učenika u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Ljubuškom i Osnovnoj školi Tina Ujevića u Ljubuškom također je dobilo pomoćnike za praćenje nastave, dok su Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude i Osnovna škola Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci zaposlile u protekloj školskoj godini po četiri pomoćnika u nastavi. Taj oblik pomoći svojim je učenicima Vlada Zapadnohercegovačke županije uvela još 2015. na osnovi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu i Zakona o srednjem školstvu, kada su zaposlena 33 asistenta. Za zapošljavanje pomoćnika u nastavi u protekloj školskoj godini iz proračuna ZHŽ-a izdvojeno je oko 600.000 KM.

vecernji.ba