Dok se neki iseljavaju: Obitelj Đurkov vratila se iz Austrije i otvorila mini hotel

obitelj Đurkov, iseljavaje, Dalj, Gastronomska posebnost, Stari mlin, Ime mini hotela
Nasuprot sve brojnijim građanima koji bolju budućnost vide negdje izvan Hrvatske pa se iz nje iseljavaju, obitelj Marka i Snježane Đurkov s kćerkom Ivom i sinom Stipom, vratila se iz Austrije u Dalj, gdje je odlučila okušati se u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti.

Upravo su u zadnjim pripremama pred svečano otvorenje (12. travnja) obnovljenog starog mlina i pansiona pokraj Dunava kada će počastiti čobancem sve koji dođu, a očekuju približno 400 gostiju.

Marko kaže kako kreće ponovno od nule. Naime, molerske će ljestve i vlastitu tvrtku u Austriji zamijeniti kuharskim i konobarskim priborom.

- Ime mini hotela Stari mlin odredilo je to što svi znaju gdje je bio mlin u Dalju uz koji smo nadogradili i ostale prostore - restoran za 200 osoba i svatovsku salu za 500. Na ovaj poduhvat odlučili smo se jer nema ništa slično u blizini, a da smo pogodili potvrđuje što su već za ovu godinu brojni termini popunjeni za vjenčanja i druge prigode ne samo iz okolice već i susjednih općina i gradova, priča Marko, koji u sklopu imanja nudi i pansion s 18 ležaja u šest dvokrevetnih, trokrevetnih i četverokrevetnih soba i velikom terasom gdje će gosti moći u intimnoj atmosferi blagovati s pogledom na Dunav.

- Što se tiče cijena možemo ponuditi varijacije, budući da možemo staviti i dodatni ležaj. Sve su prostorije klimatizirane i svaka soba ima sanitarni čvor... Kada smo gradili i opremali, sve smo dali izrađivati od domaćeg materijala i radili smo s domicilnim proizvođačima pokušavajući na taj način omogućiti da i oni zarade. Tako mislimo nastaviti i dalje. Naime, imamo bazen u kojem će gosti moći za ručak izabrati ribu koju su ulovili ribari u Dunavu, možda čak i na mjestu dvadeset metara udaljenog od našeg lokala. Gastronomska posebnost bit će nam domaća slavonska kuhinja. Odlično surađujemo s lokalnom zajednicom i upravom. Goste ćemo dovoditi iz inozemstva da ojačamo turizam u Dalju koji ima potencijala. Očekujem da ćemo upotpunjavati jedni druge. Primjerice, naši će gosti moći iznajmljivati kočiju i konje za jahanje od lokalnog stanovništva. Susjed nam gradi nove plastenike za ekopovrće koje smo dogovorili kupovati, imamo i obrtnicu čiju ćemo tjesteninu kupovati za restoran, vino ćemo nabaviti iz susjedne vinarije Antunović, posla će imati i oni koji će čamcem goste voziti Dunavom na promatranje ptica i prirode - priča Marko.

AUSTRIJANCI ODUŠEVLJENI SLAVONSKIM GOSTOPRIMSTVOM

- Već smo dogovorili dolaske članova udruga - umirovljenika, vatrogasaca, kulturnih društava, nogometaša, ribiča, lovaca... Imamo poznanstva uspostavljena još u Austriji u bratovoj gostionici gdje su svi oduševljeni slavonskim gostoprimstvom. Jako im se sviđaju naši običaji, primjerice za kirbaj, tamošnji je gradonačelnik bio oduševljen i dopustio nam da "na pol ceste" pečemo prase na ražnju. Bilo je to opće veselje uz tamburaše sat vremena vožnje nadomak Beču, priča Marko.

glas-slavonije.hr