Dobro je da se djeca ponekad igraju sama

dijete i igra
Samostalno igranje može pomoći djetetu da radi u vremenskom okviru u kome će postići što god poželi - izgradi dvorac, pročita knjigu ili bilo što drugo...

Uče kako da se sama zabave
Kada djeca umiju sama sebe da zabave, ona ujedno grade i svoju maštu. Ukoliko je dijete samo, ono može da koristi svoju maštu na različite načine, više nego kada se igra sa drugima. Jednostavno rečeno, vaše dijete nema izbora nego da bude kreativno.

Shvataju da u životu nije sve uvijek zabava
U životu nećete imati uvijek nekoga sa kim možete da se družite, razgovarate, igrate se... Biće perioda - bilo da je to samo nekoliko sati ili dana - kada ćete biti isključivo sami. Iako se tada možete osjećati usamljeno, shvatate da u životu nije uvijek zabava, a to je vrlo važno da naučimo dok smo još mali, piše Yumama.

Znaju da uživaju u svom društvu
Zar nije divno kada dobijete makar i pet sekundi za sebe da radite nešto što apsolutno volite? Djeca bi trebalo da nauče kako da uživaju u svom društvu - biti sam ne znači biti i usamljen.

Uče kako da sami riješe probleme
Kada je djetetu data prilika da bude samostalno i nezavisno, dijete uči kako da riješi probleme bez ičije pomoći. Bez obzira što je u pitanju, danas je to igrica, sutra neki veći problem, a svakako je vrlo bitno da sami umijemo da se snađemo u bilo kakvoj situaciji.

Uče što znači dati nekome prostora i zbog čega je to važno
Kada djetetu kažete da vam je potrebno malo prostora da završite neku obvezu ili da samo na kratko budete sami, vi ga učite da: poštuje to što je mami potrebno malo vremena da bude sama (kao i da je ljudima nekad potrebno prostora da se odmore od svega). Da je ponekad posao na prvom mjestu i da su obveze koje imate da završite prioritet.