Djeca prijavila da su roditelji ugovarali brak u BiH između punoljetne osobe i maloljetnika

roditelji, silovanje, silovanje, crna kronika, orgije, silovanje, pedofilija, silovanje, imam, napastvovanje, prodaja, seks, prostitucija, Osijek, zlostavljanje, Posušje, skandal, silovanje, Švedska, silovanje, prodana djevojčica, Švedska, pedofil, škola, kamere, prodaja žene, otmica, Srbija, napastvovanje, prijevoz, Sarajevo, silovanje, perverznjak, Čapljina, silovanje, strava i užas, Doboj, silovanje, Livno, pokušaj silovanja, jezero livno, učenik, profesorica, udarac, trudnoća, pjesma, tinejdžerica, bolest, djevojčica, most, rijeka, pokušaj samoubojstva, kazna, Ljubuški, Nasilje u obitelji, nasilje, pedofil, pedofilija, strah, silovanje, Željko Ražnatović-Arkan, svjedočanstvo, šokantno, šokantan prizor, prostitucija, djevojčica, silovanje, rat, Srebrenica, Brčko, silovanje, Prin Andrew, robinja, seks navike, silovanje, Zagreb, uhićenje, prostitucija, Bugojno, prostitutka, prevara, majka, muž, djevojka, nož, ubod, prostitucija, uhićenje, silovanje, Brčko, djevojčica, prostitucij
Prema istraživanju višestrukih sektorskih indikatora, koje je UNICEF provodio u razdoblju 2010. - 2011. godine, 55 posto djece uzrasta od 2. do 14. godine doživjelo je nasilnu disciplinu (fizičko kažnjavanje i/ili psihološku agresiju) u kući, piše Večernji list BiH.

Često skriveno

Postoje i povećani rizici povezani s korištenjem interneta, kao što su seksualna eksploatacija i zlostavljanje djece na mreži. Institucije socijalne zaštite, pravosuđa, policije, obrazovanja i zdravlja imaju važnu ulogu u prevenciji i odgovoru na nasilje nad djecom. Nasilje nad djecom je često skriveno, pogotovo ako je počinjeno u kući. U BiH nema jedne institucije koja se bavi djecom žrtvama nasilja. Odgovornosti su podijeljene na različitim razinama upravljanja - entiteti, županija, općina, kao i u različitim sektorima. Posljednjih godina, osobito od stupanja na snagu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, od 2013. godine, broj prijavljenih slučajeva kontinuirano raste. To je, pokazuju analize, rezultat toga da su građani stekli povjerenje u institucije. Statistički podaci se iz godine u godinu mijenjaju. Tako je 2006. i 2007. godine relativno mali broj prijavljenih nasilja, oko 300. U ovom trenutku broj prijavljenih slučajeva nasilja, u odnosu na taj broj, znatno je veći. U 2017. prijavljeno je 1687 nasilja. U 2016. bilo je oko 1500 prijava. Danas na području SŽ-a ima više od 300 izrečenih mjera u jednoj godini za nasilje u obitelji. Kada se kaže nasilje u obitelji, tu se uglavnom misli na nasilje bračnih partnera gdje je najčešće počinitelj nasilja muž, a djeca su u malom postotku izravne žrtve nasilja.

Teško evidentirati

Međutim, u svim situacijama gdje je prijavljeno nasilje, nažalost, djeca su neizravne žrtve. Broj djece, neizravnih žrtava nasilja u SŽ-u, ide i do broja 700.

Doznajemo i kako je čak bilo slučajeva da djeca prijavljuju kako njihovi roditelji ugovaraju brak između punoljetne i maloljetne osobe. No, nažalost, i teorija i praksa pokazuju da je fizičko nasilje najprisutnije. Ono je vidljivo. Psihičko, odnosno emocionalno, nasilje nad djecom je puno teže evidentirati.