Bračna pravila koja treba prekršiti – odmah!

sretan par
Navedena i mnoga slična pravila trebalo bi odmah početi ignorirati. Zašto? Pa zato jer su možda funkcionirala kad su naše bake ili majke ulazile u bračnu luku, ali u današnje vrijeme su zastarjela.

Neka od tih pravila čak mogu i naštetiti braku, a ako ih prekršite, to je možda najbolje što u možete napraviti za svoju vezu, tvrdi psihoterapeutkinja i autorica knjige Why Did I Marry You Anyway? Barbara Bartlein.

Slijedi deset bračnih pravila koje možete prekršiti:

1. Nikad u krevet ne idite ljuti

To baš i nije preporučljivo jer ponekad je puno bolje prespavati i smiriti emocije, pa onda razgovarati i pokušati riješiti problem. ‘Kad ste ljuti i pod stresom, ne možete baš puno toga napraviti u vlastitu korist', tvrdi psihologinja i autorica knjige A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness Elizabeth Lombardo. ‘Trenutačno se ne slažete oko nečega, stoga se odmorite i tek poslije to krenite rješavati', savjetuje.

2. Uvijek budite 100 posto iskreni

U braku baš i nije najpametnije slijediti ovaj savjet. Naprimjer, nije poželjno sa suprugom dijeliti baš sve detalje o bivšima. To izaziva usporedbe, što ne vodi nikamo. S partnerom morate biti pristojni te brižni kad su u pitanju njegovi osjećaji.

3. Nikad ne trebate na odmor ići bez partnera

Ako si to možete dopustiti, naravno da biste trebali planirati zajedničke godišnje odmore, no to ne znači da nikada ne smijete na odmor otići sami. Možda suprug ima neke druge preferencije i želje. Druga opasnost leži u tome što neki parovi misle da sve i uvijek trebaju raditi zajedno, a to baš i nije zdravo za odnos i vezu. Pripazite samo na to da se ne dogodi to da stalno i svugdje idete sami.

4. Svađe vode do razvoda

Zapravo je sasvim suprotno. Istraživanja su pokazala da veću vjerojatnost za razvod imaju oni parovi koji se uopće ne svađaju. Svađa može biti konstruktivna ako pritom ne padaju uvrede i poniženja. ‘Zdrava' svađa je puno bolja od pravila ‘držite jezik za zubima'.

5. Djeca su na prvom mjestu

Mnogi roditelji svoj odnos stave na ‘čekanje' s namjerom da budu što bolji roditelji. Upravo takvi parovi imaju najviše problema. Ako vam je odnos s partnerom prioritet, to ne samo da je dobro za vas, nego je dobro i za djecu. Osjećat će se puno bolje uz roditelje čiji odnos funkcionira.

6. Nikad ne biste trebali spavati u odvojenim krevetima

Ovo je zaista sasvim suludo. Što ako suprug toliko hrče da se pored njega nemoguće naspavati, što ako bi on htio čitati knjigu dugo u noć, a vi gledati filmove? Nema ništa loše u tome da ponekad utonete u san u odvojenim krevetima. Dobar san je ključan za zdravlje, um, tijelo i dušu. Samo budite sigurni da odvojenim krevetima ne izbjegavate seks i fizičku intimnost.

7. Partneri bi trebali uskladiti hobije

Nije u redu ako se jedan od supružnika u slobodno vrijeme posveti svom hobiju, dok druga osoba rinta kako bi sve stigla napraviti. No, isto tako ne treba forsirati partnera da uživa u onome u čemu vi uživate. Također se nitko ne bi trebao odreći nečega u čemu uživa, ali imajte i neke aktivnosti u kojima možete zajedno uživati.

8. Ako više nema ‘iskrica', veza je osuđena na propast

Mnogi parovi shvaćaju da u dugoj vezi neće uvijek ‘iskriti'. No, ima i onih koji smatraju da kad više nema strasti, istu moraju potražiti negdje drugdje. Predanost i povjerenje, na tome se gradi duga veza i ljubav. Pogrešno je živjeti u uvjerenju da ćete uvijek biti u žaru vatrometa.

9. Dosada je loša

Problem je u tome što partneri mir u vezi brkaju s dosadom. Turbulentna veza možda je uzbudljivija, ali nije zdrava. Zar nije bolje kad je ‘dosadno' znati gdje vam je suprug svake noći, nego kad ste uzbuđeni zbog konstantnih uspona i padova u odnosu?! Bolje je imati stabilnu, opuštenu i ‘dosadnu' vezu, pa je tu i tamo osvježiti nekim zajedničkim putovanjem ili sličnim uzbuđenjima.

10. Trebate se seksati s partnerom kako bi bio sretniji

Ovo bi pravilo ženama moglo predstavljati veliki problem, pogotovo novopečenim majkama. U jednom trenutku seks vam postane tek još jedna obaveza na popisu stvari koje morate obaviti i mnoge žene smatraju da to moraju raditi za dobrobit braka i partnerovu sreću. Svi ovi razlozi su u redu, ali ne bi trebali biti i jedini - u seksu trebate uživati oboje.

Womansday.com