Bilo je to ljetovanje iz snova na prelijepom otoku, a onda je dječačić netragom nestao. Svi su mislili da je otet...

nestanak, misterija, istraživanje, djeca rast, bolest
Policija je, 25 godina nakon tragedije, u ponedjeljak objavila kako je dječačić najvjerojatnije umro slučajno u nesreći koja se dogodila u blizini mjesta njegovog nestanka.

- Tijekom istrage koju smo provodili tijekom posljednjih 19 mjeseci, odbacili smo velik broj teorija o tome što se dogodilo Benu, a o kojima se nagađalo u proteklih više 20 godina. Moj tim i ja svjesni smo da su radni strojevi, kao i veliki bager, bili korišteni kako bi očistili područje iza kuće na farmi koju je obitelj Needham renovirala 24. srpnja 1991. Vjerujem kako je Ben Needham preminuo uslijed nesreće na imanju u grčkom selu Iraklis gdje je zadnji put viđen kako se igra - kazao je detektiv Jon Cousins koji je vodio istragu.

Naime, prijatelj vozača bagera koji je čistio područje iza kuće na dan kada je dječak nestao, kazao je kako misli da je možda on kriv za Benovu smrt.

I policija radi na teoriji da je vozač slučajno pregazio dijete dok je radio na farmi, a potom u panici sklonio 'dokaze' nedaleko od mjesta gdje je radio.

Vozač Konstantinos Barkas punu istinu o Benovoj smrti ponio je sa sobom u grob, nakon što je prošle godine umro od raka.

Tim policajaca, forenzičara, arheologa i spasilaca proveo je ove godine 21 dan kopajući u blizini kuće na farmi te još jednom mjestu udaljenom 750 metara. Inspektor Cousins kazao je kako je tijekom nove pretrage, u subotu, pronađen predmet koji je pripadao Benu.

Predmet je pronađen u blizini još jednog, iskopanog 1991. godine, te je pokazan Benovoj obitelji. - Pronalazak ovog predmeta i lokacija na kojoj je pronađen slaže se s mojim vjerovanjem da je Ben preminuo u nesreći. Benovi roditelji, koji su dugo vjerovali da je njihov sin otet, informirani su u potpunosti o najnovijim saznanjima. - Znaju da je mrtav, no ne mogu ga naći. Policija smatra da je vrijeme da okončamo 25-godišnju potragu. Imaju pravo, no ne mogu reći zbogom znajući da se on još uvijek nalazi negdje na tom otoku.

Osjećam se jako loše - kazala je Benova majka Kerry Needham i dodala kako bi najradije preokrenula otok naopačke. - Netko mora znati gdje je. Pomozite mi ga naći. Znamo da je mrtav, no moramo ga naći - kazala je. Detektiv Cousins poručio je kako su njihove misli uz obitelj i kako imaju punu potporu policije.

Jutarnji list