Amar, Luka, Amina i Marija najčešća imena u BiH

bolnica, bebe, djeca, majka, ostavljena beba, Mostar, Pas, beba, spas, djeca, tajna, muška djeca, sinovi, sperma, doniranje sperme, djeca, djeca rast, spavanje san, hrkanje, imena, djeca rast, popularnost, popularna imena, imena, značenje imena, smiješna imena, djeca, imena, djeca rast, popularnost, popularna imena, bebe, spol, dijete, bebe, Mostar, bolnica, imena, ženska imena , popularna imena, muška imena  , značenje imena, imena, Hercegovina, imena, Hrvati, Mostar, SKB Mostar, djeca, rađanje, imena, bebe
Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka, piše Anadolija.

Naime, u entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slijede Tarik i Vedad, dok u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nakon Luke dolaze imena Stefan i Nikola. Kada je riječ o imenima za djevojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana.

U Hrvatskoj je ove godine, kao i prethodnih, najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, iza kojeg slijedi ime Ivan. U slučaju djevojčica, nakon petogodišnje dominacije imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela je Lucija, a prošle godine Petra, dok je u 2014. godini najpopularnije ime za djevojčice bilo Ana.

Podaci su prikupljeni na osnovu podataka matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je uzorak od oko milijun i 200 tisuća osoba.

U Zagrebu su roditelji djevojčicama najviše davali imena kao što su Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dječaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

Prema najnovijoj knjizi o najčešćim imenima i prezimenima, koju je objavio Republički zavod za statistiku Srbije, najčešće muško ime koje se daje u Srbiji već dvadeset godina je Nikola, a za njim slijede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan. U posljednja dva desetljeća, u Srbiji se djevojčicama najčešće daju imena Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra.

Kada je riječ o Crnoj Gori, dominira nekoliko imena. Prema službenim podacima, dječacima se najčešće nadijevaju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar. S druge strane, roditelji djevojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana.

Prema posljednjim službenim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime među novorođenim dječacima u toj zemlji, a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.