7 stvari koje naučite tek s drugim djetetom

dijete, kontakt, roditelj, istraživanje, roditelji, dijete, stvari, Hrvatska, porodiljni dopust, hrvatice, stranci o Hrvatskoj

Nema dana mira, nema dana kada moje emocije ne divljaju. Malo sam presretna gledajući svog skoro jednogodišnjeg dječaka kako se igra, pa malo bijesna jer ga nikako ne mogu uspavati, pa me obuzme osjećaj tolikog ponosa zbog svega što već zna i može, pa sam jadna jer pri kraju ostajem bez potrebne energije.

Imati jedno dijete je predivno i teško - kako kada. No kada imate samo jedno dijete ni ne shvaćate kolike su vaše stvarne mogućnosti - mnogo toga shvatite tek kada dobijete drugo dijete. Tek onda možete reći - moj život je izazov, djeca su izazov, ali to ne znači da se ne može - i to svakako ne znači da moramo živjeti po špagi da sve bude kako treba. Naprotiv - tek s drugim, a vjerujem još i više s trećim djetetom, naučite da je važno samo slijediti svoje instinkte, slušati svoje dijete i svoje srce, a ne sve one savjete s kojima smo bombardirani i prije nego smo rodile i to prvo dijete.

Jer:

1. Ništa nije vječno i sve tako brzo prođe

Sjetite se svih onih težih faza iz života vaše bebe - neprospavane noći, grčeve, nicanje zubića... sve nam je to kratkoročno donosilo more, ali to tako brzo prođe da si ne okrenete, a već je na repertoaru neka nova faza. No, kada dobijete drugo dijete sa svim tim faza paketom koji neminovno stiže skupa s njima shvatite stvarnu prolaznost takvih faza i uhvatite se kako se zbog njih tako malo živcirate, a toliko puno ustvari uživate u svim onim slatkim stvarima s kojima se susreće mimo njihovog plača. Jer čak ni grčevi ne traju cijeli dan i stoga ne dajte da vam oni obilježe sjećanje na prvu fazu bebinog života.

2. Niste super-žena i jednostavno ne možete učiniti sve

Kada imate jedno dijete nekako vam je logično da ćete mu pokušati pružiti sve i odmah čim nešto treba. Ukoliko niste u situaciji da to doista bude sada i odmah, svjedočite njihovim tantrumima i zbog njih se osjećate loše i pomalo se grizete iznutra. No, kada dođe drugo djete jednostavno shvatite da ne možete uvijek učiniti sve. Niste super-žena i nitko neće patiti što nije dobije svoje - odmah. Uostalom, neka se naviknu da ne mogu dobiti sve što požele.

3. Svako je dijete različito

To sam čula milijun puta, ali se nekako iznova čudi tolikoj razlici. zato nikada nemojte misliti da poznate svoju bebu samo zato što poznate starije dijete, jer oni su uglavnom nebo i zemlja i zato svakome treba drugačiji pristup. I naviknite se da ćete gotovo redovno doživljavati da jedno voli bijelo, a drugo baš suprotno - samo onda kada budete očekivali da će biti baš tako, tada će se možda u jednoj točki složiti oboje. Naučite da je život s djecom svakodnevno nepredvidljiv.

4. Ne bojte se tražiti pomoć

Svaka mama treba pomoć sa strane. Ne uvijek, i ne svugdje, ali kada imate to prvo dijete mislite da se jednostavno morate dokazati svijetu da vi to možete. Tek s drugim djetetom konačno shvatite da su i naše prabake ponekad trebale desnu ruku, a koliko ćete se osloniti na nju ovisi samo o vama koliko ćete je sami tražiti. Što više tražite, više ćete pomoći dobiti i više ćete imati energije za sve one radosne trenutke u svakom danu. Uostalom, zašto ne bi bakama i djedovima dozvolili da se malo više angažiraju oko svoje unučadi.

5. Zanemarite raznu opremu i tehnologiju, oni nisu presudni za sreću vašeg djeteta

Roditelji, odnosni oni koji tek čekaju bebu u stanju su potrošiti brdo novaca na stvari koje će im ili jako rijetko trebati ili im uopće neće trebati. Shvatite stoga jednu stvar - puno je toga što vam olakšati dane s bebom, ali sve su te stvari zamjenjive onime što sigurno već imate u kući. Od nosiljke za bebu do gooomile igračaka koje vaše dijete sigurno neće tako voljeti kao što će voljeti i kao što će ih zabavljati mamine i tatine stvari. Zato zaboravite na punu kutiju didaktičkih igračaka i opremu na bateriju jer realno, mamine ruke, mamin krevet i mamin osmjeh redovno su sve što treba sretnom djetetu.

6. Odlučite same hoćete li ludjeti ili pustiti da stvari jednostavno teku

S prvom bebom najviše stradaju mame koje su navikle planirati unaprijed i sve imati organizirano. Život s bebom jednostavno nije takav. Shvatite to tek s drugim djetetom i tek onda kada provedete predivan dan bez živciranja samo zato što niste ništa planirale već ste pustili da stvari teku svojim tokom.

7. Čak i kada vas razuvjeravaju, vi vjerujte samo svojim instinktima

Druge mame se jako vole petljati u tuđe stvari samo zato što misle da su jako dobro naučile na primjeru svoje djece. Sjetite se samo da ni vaša djeca nisu ista, pa zašto bi onda morali vjerovati mami neko tuđeg djeteta da stvari morate raditi baš tako kako ona savjetuje. Njeno je dijete različito od vašeg. I vi ste sami uvelike različiti od nje zato slušajte samo svoje srce i svoje instinkte, a svaki odgovor koji vam treba dat će vam vaše dijete samo, čak i ako još uopće ne zna govoriti.

Izvor: index.hr