6 dobro čuvanih tajni mama pristojne djece

mama i beba

Ne čini li vam se da se druga djeca nekako uvijek znaju bolje i ljepše ponašati, iako se vi svim silama trudite, još od rođenja, usaditi im lijepe i pristojne manire?

Je li to dovoljno, zašto to ne uspijeva kod mog djeteta i zašto su tuđa djeca takva umilna mala zlata, o tome su progovorile upravo mame čija djeca doista jesu prava mala zlata. Koje su njihove tajne uspjeha?

1. Možete vi pričati, ali djeca uče iz onoga što vide

Želite li da vaše dijete uvijek i u svakoj zgodi primijeni naučeno s "hvala", "molim", "oprosti", "izvoli", "da, molim te", "ne - hvala", i to radi bez poticanja, umilnim glasom - onda prvo morate dobro pogledati kako to radite vi i svi ukućani. Nijedno dijete neće naučiti biti pristojno i "zlatno" ako takvi niste vi, vaš suprug, bake, djedovi...

2. Poštovanje je majka znanja

Govorite li o svojoj djeci neznancima, prijateljima, tetama u vrtiću, s visokim poštovanjem, to je primjer koji će svakako naučiti i vaše dijete. Jednostavno ne možete očekivati da će dijete biti pristojno, ako ste vi oni koji o drugim ljudima govorite uz malo poštovanja, da baš ne kažemo - vrijeđajući ih pogrdnim nazivima i opisima.

3. Ako ste s djetetom, onda je ono punopravni član vašeg društva

Jako puno mama odlazi na (kratke) kave sa svojim prijateljicama, vodeći sa sobom svoje dijete i tada velika većina mama čini jednu groznu grešku zbog koje one pristojne i tihe kave postaju zapravo nemoguće. Naime, ako ćete svoje dijete povesti sa sobom i uz to mu pojasniti da se mama sada našla s prijateljicom te od njega/nje očekujete da će se ponašati pristojno - vaša će želja pasti u vodi onoga trenutka kada svoje dijete na kavi počnete ignorirati. Svako će dijete u takvoj situaciji početi skretati pažnju na sebe. Prvo s "ma-ma-ma-ma", a kasnije već i onim glasnijim, nepristojnijim uzimanjem pića, miješanjem kave, ustajanjem... Da bi to izbjegli i dijete naučili "ponašanju" - ne ignorirajte ih već im se svako malo obratite. Pa i dijete je došlo na kavicu i razgovor, zar ne? I ako želite da nauči pristojnom ponašanju, uključite ih u "kavu" jer ćete im samo tako dati pravu lekciju lijepog ponašanja u društvu, na javnom mjestu. I nikada ih nemojte tjerati od sebe i naglašavati da su vama sada toliko nevažni jer pričate s "velikima".

4. Trik s kojim ćete spriječiti glasno i učestalo ometanje vašeg razgovora

Maniri su sve, a neke manire možete dijete naučiti uz pomoć jedva primjetljivih trikova. Tako je jedna mama otkrila svoj trik - kada god njeno dijete, u društvu odraslih, poželi nešto reći, samo nježno stavi ruku na maminu - kao znak, a potom mama, čim završi svoj razgovor, stavi svoju ruku na njenu ruku kao dopuštenje da sada može slobodno govoriti. To nije trik koji će se naučiti u jednom danu, ali ćete sustavnim ponavljanjem u svoje dijete definitivno usaditi osjećaj strpljenja i osjećaj uvažavanja da će svatko doći na red da kaže ili pita što želi.

5. Kako se odnosite prema svojim prijateljicama, tako ih učite da se odnose i prema svojima

Jeste li ikada vidjeli dijete koje se srdačno ispričava drugom djetetu zbog nečega što je napravilo? To je sigurno naučilo iz obrasca ponašanja svojih roditelja, nigdje drugdje. Konflikti, gurkanje, ljutnja pa čak i udaranje drugih zapravo su tipični obrasci dječjeg ponašanja, no da bi se dijete lijepo ispričalo za svoje postupke (primjerice - ako je gurnulo drugo dijete), taj poriv jednostavno mora imati usađen u svom ponašanju. Ako će se mama ispričati na lijep način nekome koga je ili slučajno gurnula, ili rekla nešto ružno (haj, nitko nije savršen) način njene isprike postat će pravilo s kojim će se i vaše dijete početi koristiti. "Oprosti, nisam te namjerno gurnula, nadam se da te ne boli..."; "Oprosti, ali ja se s tobom neću igrati jer mi se ne sviđaju tvoja pravila...". Lijepa riječ čini čuda.

6. Različite "kazne" za različite nepodopštine

Čak i savršeno odgojeno dijete ima svoje nesavršene trenutke, ali zato valja znati kako takvu nesavršenost "kazniti". Nije isto je li se dijete rugalo nekome, je li psovalo ili je nekoga namjerno lupilo - i zato svaka takva reakcija mora imati i prilagođenu "kaznu" - kako bi dijete s vremenom naučilo čak i to koje su radnje baš jako, jako zabranjene, a koje su relativno dopuštene, posebno poslije kada će dijete već i samo moći ocijeniti u čijem se društvu može malo slobodnije ponašati.

Izvor: index.hr