5 razloga za (ne)udaju

Dragi je pao na koljena ili ste počeli razgovarati o zajedničkoj budućnosti, a vi niste sigurni... Iako ste sigurni u svoju ljubav prema njemu, postoji nekoliko drugih stvari koje vas možda muče i tište iznutra. Ne bojte se otvoreno razgovarati o tome s partnerom i svakako prvo razriješite sami sa sobom što vas doista muči.

1. Ljubav

Bez ljubavi nema braka, nema sreće, nema ničega. Ne pomišljajte na udaju ako niste iskreno zaljubljeni i voljni provesti život sa čovjekom koji vas prosi. Bez obzira kakve okolnosti bile, nemojte nikada iz prisile pristati na brak. Vi ste svoj čovjek i sjetite se da problemi uvijek imaju dva rješenja. Također, u brak nemojte ulaziti ukoliko ne želite više biti sami, mislite da ne možete naći boljeg čovjeka (morate znati da ne želite drugog čovjeka), nadate se da će se dotični u braku promijeniti, udajete se zbog trudnoće, financija, roditelja, bježanja od obitelji, pritiska, logike... Upitajte sami sebe da li to zaista želite, a za ostalo je doista lako.

2. Samostalnost

Imate li zajedničku budućnost? Planove za stanovanje? Živite li zajedno ili ste još uvijek s roditeljima? Prijedlog je svim bračnim parovima da prije ženidbe provedu barem godinu dana u zajedničkom prostoru. Prostor koji će dijeliti do kraja života i koji će ovisiti samo o njima. Prostor u kojem će godinu dana prije odluke za ženidbu zajednički plaćati račune, dijeliti hranu, vraćati se s posla i uvidjeti kako je biti u braku prije nego što stupe u njega. Istinu na vidjelo, mnogi parovi ne izdrže niti mjesec dana. Zato je samostalnost bitan čimbenik kod budućeg braka. Mnogi ispitani rastavljeni parovi rekli su kako su se počeli sve više svađati oko novca, oko traženja pomoći od roditelja, prijatelja i uglavnom neorganiziranosti života. Ne dopustite da se isto dogodi i vama. Ljubav je prelijepa da bi pukla zbog nepromišljenih odluka.

3. Posao

Naime mnogi ljudi misle kako se u braku da živjeti od zraka i ljubavi. Nažalost najčešće nije tako. Zarađivanje novca je jako bitan čimbenik. S obje strane. Koliko s vaše, toliko i s njegove. Nije sada bitno tko od vas više zarađuje i ima bolji posao. Bitno je da budete sigurni da nećete napustiti posao i da, ukoliko se dogodi da kojim slučajem dobijete otkaz, druga strana vas može poduprijeti i uzdržati dok ne nađete novi.

4. Djeca

Djeca su predivna, nose sreću, radost, ljubav, ali i veliku odgovornost. Ukoliko ste potpuno spremni za brak, bilo bi dobro razmisliti jeste li spremni i za prinovu. No nije sve tako sivo. Ukoliko zaista želite djecu, imajte ju. No pobrinite se da imate podršku roditelja i bližnjih ukoliko dođe do financijskih ili bilo kojih drugih problema. Osim toga, nema ništa ljepše od majčinstva, a bebe su te koje ispunjavaju brak i usavršavaju roditeljsku ljubav

5. Odgovornost

Financije, posao, dijete na putu i neriješeno stambeno pitanje su puno manji problemi nego što se čine u odnosu na odgovornost. Ukoliko se vi niste spremni boriti za vašu ljubav, djecu, bolju budućnost i brak, nemojte niti ulaziti u njega. Ne postoji ništa gore nego zapustiti sve bitno u životu i odreći se svoje odgovornosti.

Naime, ono što je zapravo bitno za brak, moje djevojke, je to da kada budete nekoga obožavale i htjele da upravo on bude otac vaše djece, kada budete imale potrebu da legnete i probudite se svako jutro pored njega, kada ništa na ovom svijetu nije ljepše nego popiti sa njim jutarnju kavu, kad shvatite da on obogaćuje vaš intelekt, raspaljuje maštu i uživa u vama, u vašem postojanju, ovakvoj kakva ste zapravo, kao i vi u njemu. Kada je dovoljan pogled da biste se razumjeli. Jer kada se tako osjećate, budite sigurni, to je onda ono pravo. Ne ustručavajte se reći DA.

Izvor: Žena.hr