4. Dječiji sajam za jednake šanse svakom djetetu: I ja sam dijete

1/5

4. Dječiji sajam, već dobro poznat kao najveća zabava za mališane, te najveći sajam u zatvorenom u BiH, realizirat će se...

...se od 27. do 29. listopada u sarajevskoj Skenderiji pod sloganom „I ja sam dijete". Iza ovog slogana stoji istoimena kampanja u produkciji organizatora Cuspisa, te uz pomoć Centra „Dajte nam šansu", kojoj je namjera da se skrene pažnja bh. javnosti na zanemarena dječija prava, podigne svijest o obavezi društva da pruži jednaku šansu svakom djetetu, te ukaže na značaj svakog pojedinca u procesu inkluzije.

Organizatori Dječijeg sajma u saradnji sa centrom Dajte nam šansu, pokrenuli su kampanju u kojoj je fotograf Marko Jovančić zabilježio zajedničke trenutke djece sa poteškoćama u razvoju i tipične djece aludiravši da bi zdravo društvo trebalo svakodnevno funkcionirati upravo kao na fotografijama, te da oko nas žive različita djeca koja zaslužuju jednake šanse bez diskriminacije na bilo kojem nivou.

Cilj kampanje je dječijim fotografijama barem na tren zaustaviti misli svakog posmatrača, navesti ga da razmotri ambijent u kojem živi i koji stvara i motivira da da svoj doprinos kako bi djeca sa poteškoćama u razvoju, kao i njihove porodice koje se suočavaju sa brojnim teškoćama i preprekama, u realnosti mogli ostvariti ono što im pripada. Cijela kampanja nastala je iz dubokog uvjerenja da je bh. društvo puno potencijala da se proces inkluzije implementira u potpunosti, ali da se na tome intenzivno mora raditi, razgovarati i educirati. Vrlo često upadnemo u zamku da su djeca sa poteškoćama samo institucionalni problem, zaboravljajući da sve počiva na ličnoj osviješćenosti, te da je proces inkluzije oplemenjujući i izuzetno koristan za društvo u cjelini, a ne isključivo za djecu sa poteškoćama u razvoju.

U okviru kampanje „I ja sam dijete" u petak, 27. listopada u 14:00 biće održana i inkluzivna modna revija koju će zajednički nositi djeca sa i bez poteškoća u razvoju. Ovom revijom zvanično će biti i otvoren 4. Dječiji sajam u Sarajevu.

Podsjećamo da svu djecu i njihove roditelje na sajmu koji je prošle godine posjetilo 30 000 malih i velikih, očekuje istinska zabava, druženje, pokloni, maskote, bogat festivalski program, kreativne radionice, igraone i izvrsna ponuda proizvoda i usluga za cijelu porodicu po jedinstvenim sajamskim cijenama.

U saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo Dječiji sajam ove godine jednoj porodici koja živi izvan Sarajeva poklanja vikend u gradu u hotelu sa 4 zvjezdice, turistički obilazak, posjetu samoj manifestaciji, uz prigodne poklone i sadržaje. Sve informacije o konkurisanju nalaze se na FB stranici Dječiji sajam Kids Fair ili www.djecijisajam.ba
Zastanite i izgovorite „I ja sam dijete" i vidimo se na 4. Dječijem sajmu. Ulaz je besplatan.
Partneri sajma: Kabinet premijera Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo, Općina Centar, Općina Novi Grad i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Tagovi: dječiji sajam
20.10.2017 u 18:45