3 stvari koje morate raditi pred svojom djecom

obitelj, hrana za jelo, namirnice, veze, važnost, dijete, roditelji, zabrane, liječnici, upozorenje, laganje, djeca rast, roditelji, roditelji, tipovi, rečenica, roditelji, djeca rast, djeca rast, roditelji, stvari, roditelj, dijete, učenje, roditelji, djeca, opasnost

Postoje određene stvari koje su jednostavno neprimjerene da bi se radile pred djecom i po tome pitanju uvijek treba biti pažljiv. S druge strane postoje neke sitnice koje nikako ne treba skrivati pred mališanima, već ih oni trebaju gledati od malih nogu i percipirati ih kao nešto normalno.

1. Razgovor o kućnom buđetu

Većina roditelj misli da je neprimjereno pričati pred djecom o financijama posebno ako je riječ o nekoj krizi kroz koju prolazi cijela obitelj. Pričanje s djecom o financijama, stanju u kojem se nalazi cijela obitelj je zdravo i nikako ne bi trebalo predstavljati temu koja se zaobilazi pred djecom. Djeca trebaju imati neka znanja o prihodima koji dolaze u kuću, jer novac nikako ne treba biti misterij. Na taj način ćete djecu pripremiti na ono što donosi pravi život.

Primjerice, ako dijete pošaljete na fakultet da ne zna koliko košta struja, voda ili koliko uopće novca odlazi na hranu napraviti ćete mu zaista „medvjeđu" uslugu. Isto tako ako prolazite kroz težak period kad su u pitanju financije, šaputanjem o tome ćete samo napraviti puno goru situaciju. Sljedeći puta kada vas dijete bude pitalo da mu kupite preskupe cipele umjesto da vičete, objasnite mu o čemu se točno radi i zašto mu ih ne možete kupiti.

2. Svađa pred djecom

Možda će se većina zgroziti, ali svađanje pred djecom je sasvim normalno, čak i poželjno. Naravno ovdje se ne misli na neke jako ružne svađe, pune vike i ružnih riječi već na argumentirane rasprave kojima dijete uvijek može prisustvovati. Svađanjem na ovaj način pred djecom im pokazujete da je sastavni dio svakog života i odnosa - svađa.

Neki parovi se svađaju vrlo rijetko dok se neki svađaju na dnevnoj bazi, svaki odnos je drugačiji. Iako ne preporučujemo da se uvijek svađate baš pred djecom, a ako to u potpunosti izbjegavate stvoriti ćete im lažnu sliku o životu. Treba paziti na razloge svađe koju ćete započeti pred djetetom, ako je u pitanju svađa oko djece onda bilo bolje da to ne radite pred njima.

3. Pokazivanje emocija

Vratite se u svoje djetinjstvo na trenutak i sjetite se kako ste vi reagirali kad bi se vaši roditelji poljubili ili pokazivali bilo kakvu vrstu nježnosti. Sigurno ste se mrštili i bilo vam je bljak, zar ne? To je sigurno najnormalnija moguća reakcija, ali to ne znači da pred djecom ne treba pokazivati emocije i nježnost.

Djeci treba da pokazati normalan realan život dvoje odraslih ljudi, ne trebate ništa uljepšavati i pretvarati da ste nešto što niste. Od malih nogu pokažite vašim mališanima kako to izgleda odrasli život i pripremite ga na ono što ga možda u budućnosti čeka.

Izvor: index.hr