11 načina da djetetu podignete samopouzdanje

djeca, crtanje, dijete, samopouzdanje, roditelji

Usredotočite se na njegove sposobnosti dok mu pomažete sa slabostima. Osnažite svoje dijete fokusirajući se na njegove najbolje sposobnosti i talente. Greške i razočaranja su neizbježni u životu, ali naučite dijete da život uvijek gleda s pozitivnije strane (npr. možete mu reći: Možda ste izgubili nogometnu utakmicu ovog tjedna, ali ste u drugom poluvremenu sjajno igrali). Neka vaše dijete zna da nitko nije savršen.

Potaknite njegove talente. Većina djece razvija posebne interese, za košarku, glumu, ples ili glazbu. Saznajte koje talente ima vaše dijete i potaknite ga da ih razvija, bilo kroz privatne satove ili u školi na nekoj od sekcija. Izgradnja djetetova samopouzdanja bit će najefikasnija kada radi stvari za koje je talentirano i koje radi najbolje.

Pustite ga da donese vlastite odluke. Kada god je to moguće, dajte djeci da donesu vlastite odluke. Neka dijete samo odluči što želi jesti, obući za izlazak ili kojim hobijem se želi baviti. Puštanjem djeteta da samo donosi odluke osposobljavate ga i pripremate na donošenje ozbiljnih odluka u zrelijim godinama.

Ne spašavajte ga. Dijete uvijek trebate pustiti da samo riješi svoj problem jer tako biva sposobnije za život. Slobodno ga pustite da samo rješava matematički zadatak ili piše lektiru.

Naučite ga odgovornosti. Uspješno završavanje zadataka je veliki graditelj samopouzdanja. Dajte djetetu obavezu da svaki dan izvede psa u šetnju, postavi stol ili očisti svoju sobu kako bi se osjećalo sposobnijim za rješavanje ovih malih životnih problema. Nakon svakog obavljenog zadatka ne zaboravite pohvaliti dijete.

Potičite ga da pomaže drugima. Bilo da pomaže prijatelju u pisanju domaćih zadataka, ili da volontira u nekom udruženju, to će naučiti dijete da svoje vrijeme treba podijeliti s drugima. Čim dijete uradi nešto dobro za drugog, sigurno će se osjećati bolje.

Hvalite njegov trud. Uvijek morate pohvaliti dijete kada napravi nešto dobro, međutim pazite da u tome ne pretjerate. Djeca će savršeno dobro znati kada je pohvala iskrena, a kada ne.

Naučite ga da bude samostalno. Dijete će izgraditi samopouzdanje kada samostalno ispunjava zadatke, isprobava nove stvari i upoznaje nove ljude.

Postavite mu realne ciljeve. Pomozite djeci da ostvare realne ciljeve, poput sviranja instrumenta, treniranja sporta ili čitanja određenog broja knjiga. Njihovi ciljevi moraju biti realni da se ne bi razočarali kada se neki od njih ne budu mogli ispuniti.

Napravite listu prednosti i dostignuća. U ovoj listi navedite sva najbolja postignuća djeteta i učite ga da se u životu treba usredotočiti samo na pozitivne strane, te da se treba radovati svojim uspjesima.

Nudite mu bezuvjetnu ljubav. Slobodno u svakoj prilici djetetu pokažite koliko ga volite i koliko vam je stalo do njegova uspjeha jer kada znaju da su voljeni i prihvaćeni, odrastat će u sretnije ljude.

Izvor: index.hr