10 pravila za svaku majku koja odgaja sina

mama i beba
1. Ljubite ga, puno, puno
Svaka majka koja ima sina zna koliko njihovi mališani mogu biti prave maze. Isto tako, te iste maze većinu dana mogu biti i živahni, pomalo grubi i destruktivni. No, u onim trenucima kada vaše majušno biće pokaže svoju nježnu i osjećajnu stranu te vas zagrli i zaželi se vašeg dodira, upravo tada ne štedite svoje osjećaje.
Ljubite ga, grlite ga i mazite koliko god možete. Poljupci i dodiri vrlo su važni kod razvoja djeteta, što će najviše doći do izražaja kada vaša beba postane muškarac koji se ne libi pokazati osjećaje. Ljubite ga i tada.

2. Naučite ga kućanskim poslovima
Ako vas dijete promatra dok kuhate, čistite ili pripremate rublje za pranje, dozvolite mu da sudjeluje i to čim više. Objasnite mu što radite i pokušajte dio posla simbolično prebaciti na njega.

Kada vaša beba postane dječak, takve stvari im više neće biti zabavne, ali budite ustrajni i sitnice poput spremanja tanjura ili čaše, usisavanja ili sličnih kućanskih poslova pretvoriti u rutinu. Kada odraste, sin će vam biti zahvalan.

3. Dozvolite mu da se zaprlja i podere odjeću
Dječaci mogu biti razigrani i nestašni što često dovodi do malih nezgoda poput poderanih hlača te zaprljane i uništene odjeće.

Živciranjem oko takvih sitnica te zabranama nećete ništa postići, a potrošit ćete puuuno energije nizašto. Skakanje, padanje, prolijevanje i uništavanje samo su dio odrastanja koji je kod dječaka često nešto izraženiji.

4. Pokažite mu primjere dobrih muškaraca
Otkako se rodi, vaš će sin biti okružen mišićavim likovima pod maskama iz crtanih filmova koji svojom pojavom plijene pažnju. No pobrinite se da mu približite i upoznate ga s muškarcima koji 'rasturaju', ali ne silom i snagom već svojom glavom. Pisci, slikari, fizičari, kompjuteraši, nobelovci... lista je duga.

5. Pokažite mu primjere dobrih žena
Slike prekrasnih žena iz časopisa, kataloga te iz svijeta poznatih i slavnih nešto su sa čime će vaše dijete odrastati. No osim takvog pogleda na pripadnice suprotnog spola, pobrinite se da sazna tko su žene koje su svoje mjesto među slavnima pronašle i zbog svog talenta, znanja, upornosti, svojih životnih stavova.

6. Naučite ga lijepom ponašanju
Djeca upijaju poput spužve i svaka informacija koju podijelite sa svojim sinom biti će pohranjena u njegovoj memoriji. Naučite ga kako se jede bez srkanja i mljackanja, pokažite mu što znači biti pristojan prema starijima, slabijima i djevojčicama. Jednom kada postane muškarac, sve će vam se to dvostruko vratiti, a vašeg će pristojnog sinčića svaka majka poželjeti za zeta.

7. Potaknite njegovi nježnu stranu
Za razliku od djevojčica, dječaci ne vole pokazivati svoje osjećaje, a taj prirodni instinkt 'prikriva' njihovu skrivenu nježnu stranu. I tu nastupate vi. Pokažite mu i objasnite što znači nježnost i dozvolite mu da je sam osjeti i iskaže prema bebi, životinjama, biljkama, ali i prema drugoj djeci i odraslima.

8. Družite se s njim izvan kuće
Iako su većinom tate ti koji svoje živahne dječake vode na sportska događanja, vožnju biciklom ili igranje s loptom, i vi se s vremena na vrijeme uključite u ovaj dio zabave. Pokažite mu da ste super mama koja ga razumije u svakom pogledu pa tako i u 'muškim' aktivnostima.

9. Dozvolite mu da osjeti poraz
Nitko ne voli gubiti i to se primijeti u najranijoj dobi. No poraz je dio života što će vaš sinčić vrlo brzo shvatiti. Ako izgubi u nekoj igri ili na natjecanju, dozvolite mu da se ljuti i da bude malo razočaran.

To su normalni osjećaji s kojima je bolje da se susretne u čim ranijoj dobi. Što prije shvati da ne dobijemo uvijek ono što poželimo, to će mu odrastanje biti lakše.

10. Uključite se u njegov život izvan doma
Dok su maleni, dječaci su jako vezani za majku, no s vremenom počinju ih zanimati brojne aktivnosti izvan doma, daleko od vas. Pokušajte se čim više uključiti u stvari koje ga zanimaju i u kojima uživa.

Ako se bavi sportom, pratite njegove nastupe, uspjehe i neuspjehe, kada počne izlaziti, doznajte tko su njegovi prijatelji i upoznajte njegovu simpatiju...

zadovoljna.hr