Obilježena peta godišnjica ELSA-e Bosna i Hercegovina

ELSA BIH

ELSA(The European Law Students` Association) je internacionalna, neovisna, nevladina, neprofitna i apolitična organizacija koja nudi studentima pravnih fakulteta i mladim pravnicima platformu za razvoj i usavršavanje već postojećih vještina, stjecanje novih znanja te jačanje veza među mladim pravnicima širom Europe.
Pet studenata iz Austrije, Poljske, Mađarske i Zapadne Njemačke je osnovalo ELSA-u 1981. godine. Od tada do danas ELSA je postala najveća neovisna studentska organizacija u svijetu, uspostavljena na gotovo 300 pravnih fakulteta u 42 zemlje diljem Europe sa brojem članova koji prelazi 42 000.

Osim vođenja mnoštva pravnih projekata, te organizacije internacionalnih događaja u Bosni i Hercegovini kao što je ljetna pravna škola za studente prava iz cijele Europe, ova organizacija pruža mogućnost stručnih praksi za mlade pravnike putem svojih podružnica u cijeloj Europi.

U Bosni i Hercegovini postoji od listopada 2009. godine nakon dobijanja statusa posmatrača na internacionalnoj generalnoj skupštini u Budvi, Crna Gora. U sklopu ELSA Bosna i Hercegovina egzistiraju 3 lokalne grupe: Sarajevo, Mostar i Banja Luka, a od ove godine status posmatrača dobila je i ELSA Istočno Sarajevo.
Osim svečanosti obilježavanja pete godišnjice postojanja, na Skupštini je izabran novi Upravni odbor ELSA Bosna i Hercegovine. Upravni odbor ELSA BiH sačinjavat će: Ante Soldo i Tajma Tiro iz Mostara, Emina Hot iz Visokog, Enida Šaćirović iz Zenice te Mirza Hebib, Nasir Muftić i Nihad Odobašić iz Sarajeva.