Obavite blagdanski shopping bez stresa

Ne kupujte u zadnji čas. Umjesto da kupovinu obavljate dan prije Badnjaka ili tek nekoliko sati prije nego što ćete ih staviti pod bor, u nabavku poklona krenite i po nekoliko tjedana ranije. Ne trebate sve darove kupovati u jednom 'zamahu'. Tako ćete imati više vremena za razmišljanje i nećete upasti u zamku u kojoj ćete stisnuti vremenom odlučiti sve kupiti u istoj trgovini ili na istom odjelu.

- Napravite popis. Sastavite listu osoba kojima ćete ovog Božića kupovati darove. Uz svako ime napišite što osoba voli, koji su joj hobiji i što je najviše veseli.

- Postavite pitanja. Pitajte vama drage osobe što bi voljeli dobiti za ovaj blagdan. To će vam možda teže ići kod odraslih, ali djeca će sa zadovoljstvom sve svoje želje iznijeti na papir.

- Istražujte. To je možda i najvažnije pravilo kod kupovine. Prošećite gradom i usporedite cijene u različitim trgovinama. Kombinirajte moguće poklone prije nego li se odlučite na konačan korak kupovine.

- Provjerite mogućnost plaćanja. U ovo vrijeme masovnijeg kupovanja skloni smo kupovanju na rate. Danas se nude različiti oblici plaćanja s odgodom, ali prije nego li se odlučite na rate ili gotovinske kredite, dobro proučite uvjete pod kojima će se željeni predmet otplaćivati s vašeg računa.
No, bez obzira koji kartični oblik plaćanja odabrali, nemojte se zanositi time što ne izdvajajte novce u gotovini. Dobro razmislite isplati li se taj poklon osjećati na svojoj plaći do sljedećeg praznika ili godišnjeg odmora.

- Sami izradite darove. Ako vam je budžet stisnut do krajnjih granica, ne zabrinjavajte se. Ispecite kolačiće, stavite ih u ukrasnu kutiju koju ćete zavezati mašnicom. To će biti poklon koji će vama dragu osobu itekako razveseliti.

- Odredite pravila darivanja na poslu. Ukoliko ste u radnom okruženju u kojem se kolege međusobno darivaju, odredite pravila. Dogovorite se da pokloni ne prelaze određenu svotu koja može biti i potpuno simbolična, ili jednostavno napravite malo druženje za koji će svatko napraviti kakvo jelo ili slasticu. Jeftino je, praktično i itekako zabavno.

- Odredite si budžet. I držite ga se! Vrlo je lako zaigrati se i za poklone potrošiti previše novaca. Prije nego krenete u kupovinu odredite si količinu novaca koju smijete potrošiti. Ako si nešto ne možete priuštiti, nemojte to niti kupiti. Dugoročno ćete biti puno sretniji i spokojniji.
izvor: dobre vijesti.info