Novootkriveni Leonardov crtež vrijedi 15 milijuna eura

crtež Leonardo
Pariska aukcijska kuća Tajan izjavila je da nema sumnje da je "izvanredno otkriće" jedno od osam crteža Sv. Sebastijana Mučenika koje Leonardo pominje u svom Atlantskom kodeksu (danas izloženom u milanskoj biblioteci Ambrozijani). To je prvi Leonardov rad koji se pojavio u javnosti poslije više od 15 godina.

Tade Prat, direktor za slike starih majstora u Tajanu otkrio je u razgovoru za "NewYork Times " kako je bio u "nekoj gužvi" kada je umirovljeni doktor iz centralne Francuske (koji želi da ostane anoniman) pokucao na vrata aukcijske kuće u ožujku i izvadio crtež dimenzija 19cm x 12,7 centimetara iz portfolija sa još četrnaest neuramljenh slika koji je pripadao njegovom ocu.

- Pomislio sam da je riječ o zanimljivom crtežu iz 16. vijeka na kojem treba još da se radi - kazao je Prat za NewYork Times.

On je zatražio drugo mišljenje od Patrika de Basera, nezavisnog dilera i savjetnika za stare majstore. On je odmah zaključio da je riječ o ljevorukom umjetniku, poput Leonarda. Također je primijetio dijagramske studije svjetlosti svijeće propraćene minijaturnim bilješkama karakterističnim za talijansku renesansu.

- Ne misliš valjda da je Leonardo? To bi prosto bilo nevjerojatno - upitao ga je Prat.

"Tajan" je potražio i treće mišljenje od Karmen C. Bambah, kustoskinje za talijanske i španjolske crteže pri Metropolitenu u NewYork Timesu.

- Kada su mi pokazali crtež, oči su mi ispale iz jabučica - rekla je dr Bambah.

- Atribucija je nesporna, slučaj je jasan. Riječ je o vrlo uzbudljivom otkriću. Ima toliko razmjene ideja i energije u načinu na koji je Leonardo istraživao figuru, neke furiozne spontanosti. Kao da gledamo preko umjetnikovog ramena. Srce mi uvijek poskoči kad pomislim na taj crtež - rekla je Bambah.

Ona smatra da je ovaj novootkriveni crtež najbolji od tri poznate studije za najvjerojatnije danas izgubljenu sliku "Sv. Sebastijana".

Druge dvije su u muzejima u Hamburgu i Bajonu. Bambah procenjuje da je crtež nastao između 1482. i 1485, tijekom rane faze Leonardovog boravka u Milanu, gdje je naslikao prvu verziju "Bogorodice među stijenama" danas u Luvru.