Novi film Jasmile Žbanić odbijen zbog ‘promicanja pedofilije’

film

...Samo mjesec dana nakon što su odluke povjerenika za scenarije Hrvatskog audiovizualnog centra izazvale prosvjed pojedinih filmaša u Hrvatskoj, slična afera, samo mnogo većih razmjera, uzburkala je bosanskohercegovački film. Žiri Fondacije za kinematografiju BiH kojim je predsjedao redatelj Vlatko Filipović uskratio je financiranje novom projektu dobitnice Zlatnog medvjeda Jasmile Žbanić, nastalog u suradnji s piscem Aleksandrom Hemonom. Štoviše, član Upravnog odbora Fondacije Tihomir Zovko optužio je Žbanić i Hemona za - promicanje pedofilije, piše jutarnji list.

Bosanskohercegovački fond - čiji je ukupni budžet svega pola milijuna eura, što je oko šestine hrvatskog - u svibnju je donio odluku da se novcem fonda sufinanciraju tri dugometražna filma: “Show Must Go On” Ahmeda Imamovića, kao i dva filma tvrtke Refresh i redatelja Pjera Žalice: film “Zehra i Fortuna”, te koprodukcija sa Srbijom “Tuđa krv”, film koji se bavi sudbinom vojvođanskih folksdojčera.

Rezultati su bili iznenađujući, jer žiri Fondacije nije podržao film u suradnji Žbanić i Hemona, ali ni projekt “Sve za Šveđanke” najistaknutijeg sarajevskog scenarista Namika Kabila. Tvrtka Deblokada u suvlasništvu Žbanić i njezina supruga producenta Damira Imamovića potom je oborila odluke Fondacije, zato jer je jedan od članova povjerenstva bio sudski zaveden kao suvlasnik Refresha. Fondacija je potom proglasila novi natječaj i sazvala novi žiri koji je, međutim, donio odluku navlas istu kao prvi.

Sve bi to spadalo u tipičan poslijenatječajni folklor na kakav smo svake godine navikli i u Hrvatskoj da polemike nisu eskalirale u neočekivanom smjeru. Naime, Tihomir Zovko, član UO Fondacije za kinematografiju, izjavio je da Hemonov i Žbanićkin scenarij “Otok ljubavi” promiče pedofiliju. - Pa to vam je strašno - izjavio je Zovko komentirajući scenarij. - Neka djeca su na jednom lijepom otoku i onda djevojčica pita odraslog muškarca o njegovu spolnom organu i erekciji. Takav film Fondacija nikada neće podržati. To vam ja odgovorno tvrdim - rekao je Zovko.

“Otok ljubavi”, inače, koprodukcija je Hrvatske, Njemačke i Francuske, film se bavi likovima unutar velikog turističkog kompleksa, a snimanje je predviđeno u šibenskom turističkom kompleksu Solaris. Jasmila Žbanić najavila je u sarajevskim novinama da će film biti snimljen i bez bosanskohercegovačkog udjela s obzirom na to da je dobio podršku europskog fonda Media.

Promatrači prilika u bh filmu tumače situaciju oko natječaja kao otvoreni sukob dviju dugogodišnjih frakcija u sarajevskoj filmsko-kreativnoj zajednici, a dio promatrača u filmskoj zajednici i do sada je prigovarao da tvrtka Refresh i krug autora oko istaknutog redatelja Ademira Kenovića ima pretežit utjecaj u bosanskohercegovačkom filmu.

jutarnji list