Nije važno koliko ste vi bogati nego koliko vam imaju susjedi

studija, sreća, svaki dan, rečenice, život, pravila, stručnjaci, zdraviji život, susjedi, bogatstvo, prirodno bogatstvo, Zdravlje je bogatstvo

Psiholozi kažu da je nejednakost bolji pretkazatelj problema u mentalnom zdravlju nego opće bogatstvo neke zemlje.

Drugim riječima, nije važno koliki je vaš apsolutni prihod nego "gdje vas on svrstava u odnosu na ostatak društva", kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku.

Ona je u svom istraživanju pokazala da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji.

To donekle objašnjava zašto su Sjedinjene Države, premda su najveće svjetsko gospodarstvo, visoko na listi u brojnim problematičnim socijalnim kategorijama.

Pickett kaže da je to zato što su ljudi, ako su najsiromašniji u zajednici, bez obzira na apsolutnu veličinu bogatstva, neizbježno izloženi tjeskobi, osjećaju stida i frustraciji.

Pritom se poziva na rezultate studije koja je pokazala da siromašne osobe koje žive u norveškim socijalnim stambenim blokovima nisu u boljem mentalnom stanju od onih u indijskim slumovima.

Premda su njihove okolnosti materijalno znatno drugačije, osjećaj siromaštva je jednak, rekla je.

Premda se psihologija smatra nestranačkom disciplinom, zbog rezultata njezina i drugih sličnih istraživanja sve je više stručnjaka u tom polju koji smatraju da psiholozi moraju više javno govoriti i utjecati na političare u nastojanju da se smanje nejednakosti u društvu koje utječu na mentalno zdravlje.

Hina