FOTO  New Note donio antropološki odnos vode i čovječanstva

 Samoborska glazbena jesen, samoborska jesen

Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, koje je jedno od modula Samoborske glazbene jeseni, ove godine bilježi svoje 6. izdanje. Po završetku raspisanog natječaja Prosudbena komisija u sastavu Francis Corcoran (predsjednik), Nikša Gligo, Sreten Krstić i Srećko Bradić ocijenila je pristigle skladbe i krajem lipnja jednoglasno odlučila da prvu nagradu dodijelili skladbi Water Rituals, koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera. Uz 2.500 € novčane nagrade, time je talijanski skladatelj osigurao i pravo da mu skladba bude praizvedena tijekom 42. Samoborske glazbene jeseni. Druga nagrada i 1000 € pripalo je Patricku O´Malleyu za skladbu This Places no. 4 - Loneliness in a Beautiful Place, dok treća nagrada nije dodijeljena.
Prvonagrađenu skladbu Water Rituals na koncertu 7. listopada u župnoj crkvi svete Anastazije praizveli su Zagrebački solisti. Riječ je o skladbi podijeljenoj u dva stavka koja se, kako navodi autor, bavi antropološkim odnosom vode i čovječanstva. Andrea Portera nazočio je u Samoboru praizvedbi svog djela i čestitao Zagrebačkim solistima na nadahnutoj izvedbi.

U nastavku programa Solisti su izveli Varijacije na temu Čajkovskog, op. 35a Antona Arenskoga, a potom im se na sceni pridružio gitarist Petrit Çeku. Slijedila je njihova izvedba Koncerta za gitaru i gudače u D-duru, RV 93 Antonija Vivaldija, koju je publika dočekala s oduševljenjem te izmamila i dodatak u ritmu tanga.
Za kraj su Zagrebački solisti ostavili Holbergove suite, op. 40 (iz Holbergova vremena: Suita u starome stilu) Edvarda Griega, za čiju su izvedbu još jednom nagrađeni dugotrajnom pljeskom pa je uslijedila kao dodatak i Suita za orkestar br. 3 u D-duru BWV 1068 Johanna Sebastiana Bacha.

Samoborska glazbena jesen završava u nedjelju, 8. listopada, kada će od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije nastupiti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl, uz dirigenta Tomislava Fačinija. Na programu su skladbe Uvertira-Suita za obou, trublju, gudače i continuo u D-duru, TWV:55:D1, iz Tafelmusic, 2, svezak Georga Philippa Telemanna i Gloria, za sole, zbor i orkestar u D-duru, RV 589 Antonija Vivaldija.