Ne ostavljajte ručnike i ležaljke preko noći na plaži da vam se ne bi dogodilo ovo

turisti, ručnici, plaža
...redovito ''rezerviraju'' poziciju za drugi dan ostavljanjem ručnika. U nekim mjestima, poput Makarske, Vodica i Tisnog, krenulo se u borbu protiv takve prakse, a sada im se pridružila i Općina Preko s otoka Ugljana.

Najgora situacija s ''rezervacijom'' mjesta je na najpoznatijoj prečkoj plaži Jaz, piše Zadarski list, gdje je općina prije dvije godine postavila drvene ležaljke. Popularna plaža idealna je za obitelji s djecom zbog pijeska, plićaka i ostalog sadržaja, no događa se da već u rano jutro nema mjesta jer su sve ležaljke zauzeli ostavljeni ručnici.

Na nekim plažama postavljeno je čak više od 30 privatnih ležaljki, a neke od njih su potpisane ili privezane lancima.

Iz Općine Preko otkrivaju da su mještani dvaput uzeli stvar u svoje ruke - jednom su pokupili više desetaka ručnika i zapalili ih tijekom noći. Drugi put su jednostavno sve odnijeli na nepoznatu lokaciju.

- Svakodnevno dobivamo pozive ogorčenih mještana i gostiju. Na nekim plažama ne mogu naći mjesto čak ni kada nema gotovo nikoga. Moramo tome stati na kraj i sukladno našoj Odluci o komunalnom redu, općinski komunalni redari počeli su rano ujutro s uklanjanjem "rezervacija" s plaža, a vlasnici po svoje stvari mogu doći u općinsku zgradu. Javna površina mora biti dostupna svima - izjavio je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.