FOTO/VIDEO  Napravite cool svijeću od naranče

svijeća, paljenje svijeća, sam svoj majstor, komarci, svijeća, miris, samoubojstvo, glamoč, crna kronika, državljanin bih
Dakako, najjednostavnije je kupiti kakvu svijeću u trgovini, ali, vjerovali ili ne, nije je tako teško ni napraviti u maniri 'sam svoj majstor'.

Ne mislimo da se trebate opskrbiti voskom, fitiljem i sličnim ljepljivim i osjetljivim potrepštinama. Naprotiv, možete iskoristiti stvarčice koje ćete pronaći u svakom domaćinstvu. Već ste primijetili da je sada vrijeme naranči. U svakom trgovačkom centru može ih se pronaći u izobilju pa zašto jednu ili dvije ne iskoristiti za današnji uradi sam projekt? Ono što je najbolji i najslađi dio ove priče jest sljedeće - naranču zapravo možete pojesti, a za svijeću upotrijebiti njezinu koru!

ŠTO VAM TREBA?
Naranča ili dvije
Maslinovo ulje
Nož
Žlica
Šibice ili upaljač

KAKO NAPRAVITI SVIJEĆU OD NARANČE?
Prvo oštrim nožem zarežite 'kapicu' na naranči, odnosno jednu četvrtinu korice zarežite u krug, a potom lagano ovu kapicu odvojite od ploda. Nakon toga lagano žlicom odvajajte cijeli ostatak ploda od kore. Pazite da kora ne pukne. Gurajte žlicu do kraja ploda i budite nježni. Pri tome također razdvajajte i unutrašnji dio naranče (najbolje prstima) od bijele 'špagice' koja se krije u samoj sredini svake naranče. Ovo je veoma važan dio jer treba poslužiti kao fitilj svijeće.Kada je plod na svim mjestima odvojen od kore, lagano ga iščupajte tako da vam kora ostane poput čašice. Plod vucite lagano i pazite da ne iščupate unutrašnji bijeli dio koji će poslužiti kao fitilj svijeće.Ako ste sve uspješno izveli, trebala vam je ostati čašica od narančine kore koja u sredini ima bijeli konopčić. Ulijte u novostvorenu čašicu maslinovog ulja i to toliko da fitilj samo malo viri iz ulja. Stavite na mjesto na kojem želite da vam svijeća stoji te je upalite. I gotovo je, imate svijeću iz vlastite izrade koja će plijeniti poglede i k tome širiti ugodan miris, garantirano!Ova svijeća će gorjeti ovisno o tome koliko joj je fitilj dugačak pa pri izradi treba posebnu pozornost posvetiti njemu. Ako je dovoljno dugačak, svijeća bi trebala gorjeti nekoliko sati. Za izradu mogu poslužiti i mandarinke, a bolje su naranče s tanjom korom i kojima se kora lakše skida. Ako niste uspjeli napraviti dovoljno dugačak fitilj, pomognite si s malo vate - komadić vate savijte među prstima da ima tanak vrh, a donji dio neka bude deblji pa ga stavite u čašicu od naranče s tankim vrhom prema gore prije nego ulijevate maslinovo ulje.

U video prilogu pogledajte što sve može poslužiti za izradu svijeća .... možda vam nekad i zatreba tko zna?