Napokon i u Mostaru – Festival kave, čokolade i delicija

čokolada
... a sada je, vrijeme došlo i na Mostar. 01. i 02. travnja 2017. godine, s početkom proljeća i dolaskom toplog vremena, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača održat će se 1.Festivala kave, čokolade i delicija,' rekla je organizatorica Dea Leko.

Cilj festivala je predstaviti, te približiti široj publici, male i velike, domaće i svjetske proizvođače kave i čokolade, predstaviti najnovije trendove u ovoj industriji, prezentirati proizvode koji su tradicionalno povezani sa kavom i čokoladom (pjenušci, vina, rum, rakija, kozmetika...) ,te direktno povezivanje proizvođača i potrošača, kao i poslovnih subjekata iz područja proizvodnje kave i čokolade, hand-made čokolaterstva i slastičarstva. Također i organizirati kuharske, slastičarske radionice, radionice za bariste, degustacije, direktnu prodaju te ponuditi najbolje od najboljih iz Bosne i Hercegovine ali i regije.

‘Očekujemo da će ovo događanje uvelike pridonijeti turističkoj promociji Mostara i svrstati ga na kartu gastronomskih metropola, a sam užitak ispijanja kave staviti na pijedestal, mjesto kakvo i zaslužuje. Bosna i Hercegovina je pravo mjesto za to, zar ne? ‘ , zaključuje organizatorica.

Festival će biti organiziran pod posebnim pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te u partnerstvu sa Vanjsko-trgovinskom i Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Festivalska satnica biti će puna događanja! Održavati će se radionice izrade pralina, macaronsa, prigodnih čokoladnih poklona. Baristi će biti zaduženi za pripravljanje ponajboljeg espressa, a posjetitelji za degustaciju isitih. Imat ćemo i slastičarske radionice priprema torti i kolača, te prezetacija najnovijih trendova u svijetu slastičarstva. Nadamo se da će posebnu pažnju privući Kulinarski show s poznatim osobama iz javnog života, kao i prodaja humanitarne torte, a za djecu će na Festivalu biti osmišljen poseban kutak gdje će se održavati radionice i ostali program posebno prilagođen njima.


Mladi umjetnik Martin Frljić radit će akvarel od kave, mozaik od zrna kave, kao i čokoladnu 3D skupturu. Najavljujemo i gostovanje Marinka Biškića čija je tvrtka Nadalina 2012. proizvela čokoladnu gramofonsku ploču s kompozicijom „Ona više ne stanuje tu" za koju je glazbu napisao Neno Belan, a tekst je napisao i otpjevao Marinko Biškić. Marinko će ispričati priču o procesu proizvodnje čokolade: ‘Od zrna kakaa do čokolade' , te će prisutni moći kušati čokoladnu gramofonsku ploču.

Svojevrsna svjetksa atrakcija Vispakova džinovska džezva, koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, te tako postala planetarno poznata, a velika oko metar i po biti će izložena 2 dana ispred Kosače. Ko se ne bi poželio uslikati s njom?!

 

Drugi dan Festivala, u večernjim satima ispuštanjem lampiona želja obilježiti će se i samo zatvaranje Festivala. Preporučamo svim čokoljupcima i kavoljupcima da nikako ne propuste ovaj događaj, gdje će zasigurno promaći neke nove okuse i mirise i moći konzumirati kavu i čokoladu na malo drugačiji način.