Namirnice koje ne smijete stavljati u mikrovalnu

mikrovalna pećnica, kuhanje, pečenje, mikrovalna pećnica, blagodati, mikrovalna pećnica, trikovi, hrana, mikrovalna pećnica, podgrijavanje, mikrovalna pećnica, genijalni dokazi, mikrovalna pećnica, mit, činjenica, namirnice, mikrovalna pećnica, mikrovalna pećnica

1. Tvrdo kuhana jaja

Ne pokušavajte skuhati jaja u mikrovalnoj pećnici jer biste mogli doživjeti pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može „eksplodirati". Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuhano jaje izvadite iz pećnice, a nitko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

2. Smrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj možda je brzo, ali ipak pokušajte izbjegavati taj postupak. Ovisno o tome kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu se početi kuhati, a deblji i dalje ostati smrznuti. Ako imate mikrovalnu koja ne rotira namirnice, to dovodi do neravnomjerne distribucije topline zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje bi toplina trebala uništiti zapravo samo dodatno narastu i razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

3.Mesne prerađevine

One u sebi sadrže konzervanse koji im produljuju vijek trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici. Nalet zračenja u mikrovalnoj potiče oksidaciju kolesterola. Dokazano je da su nusprodukti te reakcije gori za naše arterije od 'običnog' kolesterola.

4.Piletina

Salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

5. Riža

Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada riži skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

Izvor: zadovoljna.hr