Najveće greške koje rade vlasnici kućnih ljubimaca

kucni ljubimac
1. Ne birate ljubimca koji odgovara vašem stilu života
Morate biti realni po pitanju vremena koje možete posvetiti ljubimcu. Koliko vremena imate za vježbanje, trening i igru?

2. Tretirate ga kao čovjeka
Vlasnici kućnih ljubimaca često zaboravljaju da psi i mačke nisu ljudi s krznom. Lijepo je imati ljubimca kao dio obitelji, ali morate znati da životinje imaju svoje potrebe.

3. Hranite ih kuhanim kostima
Kuhane kosti predstavljaju opasnost jer mogu zapeti u ustima ili jednjaku. Uvijek ih hranite sirovim kostima.

4. Ne ulažete dovoljno u dresuru
Dresura štenca imat će veliki utjecaj na njegovo ponašanje kao odraslog psa. Važno je nastaviti s dresurom tijekom adolescencije jer je to vrijeme kada hormoni divljaju i psi postanu lako rastrojeni.

5. Ne omogućujete im dovoljno psihičke i fizičke aktivnosti tijekom dana
Kada vas dugo nema kod kuće, važno je da vaš ljubimac ima što raditi. Trebao bi vježbati prije nego odete i ostaviti im neku aktivnost. Primjerice, psi se mogu zabaviti interaktivnim igračkama za žvakanje, a mačke trebaju penjalice i nešto za grebanje.

6. Mislite da je slatko što vam je ljubimac pretio
To je jednako opasno za ljubimce, kao i za ljude. Pretilost ih čini osjetljivima na brojne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes i srčane bolesti.

7. Ne pazite na dentalnu higijenu ljubimaca
Upale desni česte su kod ljubimaca i mogu im prouzrokovati velike bolove. Ljubimci trebaju redovite preglede zuba te prehranu s tvrdom hranom i idealno, sirove kosti.

8. Zaboravljate ažurirati identifikacijske podatke
Čest problem, posebno kod čipiranih ljubimaca, je što se ne ostavljaju novi podaci poput adrese i broja telefona. To je jako važno u slučaju da vam se ljubimac izgubi.

9. Mačku ne držite u zatvorenom prostoru
Mačke koje žive u zatvorenom prostoru često žive duže od onih koje žive vani, jer nisu u opasnosti da ih udari automobil, da se zaraze ili ih napadne druga životinja.

10. Ljubimac nije osiguran u automobilu
Ako naglo zakočite ili doživite prometnu nesreću, ljubimac koji sjedi neosiguran lako će izletjeti kroz prednje staklo. Vlasnici pasa moraju osigurati sanduk ili košaru koje se mogu vezati.

news.com.au