Najveća ruska misterija koja će vam zalediti krv u žilama! Što se dogodilo unesrećenim planinarima s bizarnim ozljedama?

Rusija, misterija
U neobičnoj nesreći nastradalo je devet skijaša i planinara u Djatlovom prevoju na Uralu. Inače prijevoj je čak dobio ime po vođi unesrećene grupe Igoru Djatlovu.

Tadašnja vlast odlučila je okarakterizirati misteriozni događaj kao nesretan, prema njima uzrok je bila "nesavladiva prirodna sila", a tri godine nakon neobičnih događaja pristup području bio je strogo zabranjen.

Jeziva smrt na Uralu
Godine 1959. osam muškaraca i dvije žene, studenti Uralskog politehničkog instituta, zaputili su se na planinu Otorten (inače, na jeziku plemena Mansi koje živi u tom predjelu ovo znači "ne idi tamo"). Svi u grupi bili su iskusni skijaši i planinari, međutim, pri prelaženju prijevora shvatili su da su zalutali zbog slabe vidljivosti i loših vremenskih uvjeta. Zbog toga su se odlučili zaustaviti i ulogoriti do jutra. Nisu se javili 12. veljače kad su trebali, a potraga za njima pokrenuta je tek 20. veljače. U potragu je uskoro uključena i vojska i ondašnja milicija.

Šator je pronađen tek 26. veljače. Istražitelji su ostali šokirani onim što su zatekli: šator je bio isječen nožem iznutra, a u njemu su pronađene cipele svih članova ekspedicije i većima odjeće. Do današnjeg dana nije odgovoreno pitanje zašto su planinari izašli na temperaturu od minus 30 stupnjeva celzijusa ispod nule.
Istražitelji i policija pratili su bosonoge tragove u snijegu koji su ih odveli nekih kilometar i pol od mjesta šatora. Tamo su ispod stabla pronađeni ostaci vatre i dva tijela izgorjelih dlanova, bosa i u donjem rublju. Grane su bile polomljene što je upućivalo na to da su se prije smrti penjali na drvo. Tri tijela u pronađena na pola puta između šatora i gore spomenutog stabla, poze leševa sugerirale su da su se pokušali vratiti u logor. Nakon četiri mjeseca pronađena su još četiri tijela dublje u šumi, na sebi su imali odjeću prethodno otkrivenih članova ekipe koja je imala tragove nasilnog skidanja.

Istraga
Daljnja istraga tijela utvrdila je zapanjujuće ozlijede nesretnih planinara. Na prvih pet leševa nisu pronađeni tragovi nasilja. Međutim, na tri tijela pronađene su fatalne ozlijede: jedan muškarac je imao tešku povredu glave, a drugi muškarac i jedna žena su imali frakture grudnog koša. Liječnik koji je radio obdukciju rekao je da se ozlijede nisu vidjele izvana, a da je bila potrebna ogromna sila koja je mogla nanijeti takve traume. Jednoj žrtvi je nedostajao jezik, oči, dijelovi usne, djelovi lica i dio kosti lubanje. Kose svih žrtava bile su sijede iako je najstariji član imao 37 godina, a ostali su bili u svojim dvadesetima!


Što se zapravo dogodilo?
Postoje razne teorije koje su pokušale dokazati što se stvarno dogodilo ovoj grupi, međutim, nijedna teorija nije stopostotno dokazana.
Novinari koji su bili tamo kažu da se po otiscima stopala moglo vidjeti da su članovi ekspedicije napustili logor odvojeno i svojevoljno, a povrede na tijelima unesrećenih rezultat su sile koja nije ljudska! Također je zabilježena visoka razina radijacije na odjeći stradalih.

Sva dokumentacija je proglašena državnom tajnom, a dosije je otvoren tijekom devedesetih, ali mnogi djelovi nedostaju. Pronađena su svjedočanstva očevidaca koji su se nalazili pedestak kilometara od nesreće, a koji tvrde da su te noći vidjeli velike naranđaste sfere na nebu. Neki izvještaji pokazuju da je na samom licu mjesta bilo puno metalnih ostataka, što je neke navelo na zaključak da je vojska vršila neku probu u tom predjelu.

Lav Ivanov, koji je vodio tim inspektora, obznanio je da mu je naređeno da obustavi istragu nakon što se pojavila priča o naranđastim sferama. On vjeruje da je za smrt bio odgovoran NLO, odnosno vanzemaljci.

Jedno je sigurno, pitanje je hoćemo li ikada saznati što se dogodilo na Djatlovom prevoju. Je li za nesreću kriva neka paranormalna sila ili su se unesrećeni našli usred testiranja nekog vojnog oružja, kako izgleda, ostat će tajnom.

dnevno.hr