Najopasniji grad SAD-a ruši svi rekorde po broju ubojstava: 'Ovdje je legalno ubiti'

baltimore
Takva grozna statistika nije zabilježena niti u gradovima u ratnoj zoni... Ovo su brojke iz Baltimorea, grada koji se nalazi samo 75 kilometara od Bijele kuće, gotovo u samom susjedstvu rezidencije predsjednika Donalda Trumpa, piše jutarnji.hr.

Sva surovost Baltimorea 'proslavila' se diljem svijeta zahvaljujući fantastičnoj TV seriji 'Žica' koja se bavila uobičajenom problematikom - ubojstvima, drogom, korupcijom na svim mogućim razinama, katastrofalnim školstvom.

Autori briljantne serije su bili David Simon, bivši dugogodišnji novinar Baltimore Suna, te Ed Burns, dugogodišnji detektiv. Oni su kroz stvarne slučajeve ljudima pokušali prenijeti sav teror tog lučkog grada, ali čini se da, usprkos velikom uspjehu, taj njihov trud nije polučio nikakvog uspjeha.

Za seriju se smatra da je možda najbolja svih vremena, ali u samom gradu i deset godina poslije ništa bitno se nije promijenilo. Bande vladaju, ubojstva su svakodnevica, droge ima u izobilju, a vlasti su nemoćne...

Zahvaljujući tweetovima Donalda Trumpa većina Amerikanaca smatra da je najopasniji grad u SAD-u Chicago. Međutim, ako se gleda broj ubojstava po glavi stanovnika, Chicago debelo zaostaje za Baltimoreom, piše Guardian.

Još jedna usporedba dovoljno govori što se tamo događa - u Baltimoreu se ove godine dogodilo 297 ubojstava, više nego u cijelom New Yorku. A New York ima 8,5 milijuna ljudi, a Baltimore tek 614.000...

Stručnjaci smatraju da će opasni lučki grad ove godine srušiti rekord po broju ubojstava iz 1993. godine. Tada je policija zabilježila 353 ubojstva. Statistika otkriva da je više od 90 posto ubijenih crne rase, a većina je povezana s drogom. Nažalost, situacija je toliko eskalirala da problemi s drogom nisu jedini.

Primjerice, u lipnju je ubijena žena pred očima svoje djece zbog nekakvog ukradenog bicikla, a nekoliko dana poslije u kući na istoku grada pronađen je zaklani 97-godišnjak. Nekoliko tjedana ranije ubijen je Dion Smith, mlađi brat glasnogovornika baltimorske policije.

- Dosta mi je više hashtagova, poruka 'Počivaj u miru' i glupih majica. Vrijeme da se pokrenemo i zaustavimo to nasilje. Sve je na nama, pogotovo običnim ljudima iz ulice. Vrijeme je da se kaže 'dosta' - rekao je glasnogovornik TJ Smith nakon što su mu ubili brata.

I čini se da je ljudima stvarno prekipjelo. Latonya Bryant prije tri godine izgubila je 24-godišnjeg sina Ernesta Barnesa koji je likvidiran nakon što ga je banda izvukla iz automobila i ostavila nasred ceste poput psa. Zašto su ga ubili, do danas nije sasvim jasno: nikada nije bio uhićen, nikada nije bio povezan s drogom...

Shrvana Latonya nikada nije dočekala da krivci budu kažnjeni za svoje zlodjelo, a u jednom trenutku razmišljala je da sama sebi oduzme život. Sreća u nesreći je da u takvom užasnom gradu ona nije jedina koju je zadesila takva sudbina. Majke ubijenih sinova i kćeri u velikoj tuzi pronašle su zajednički jezik i odlučile su djelovati.

Drugi put ove godine tisuće njih izaći će na ulicu i poslati poruku svim ubojicama diljem grada.

- Želimo prekid vatre koji će trajati najmanje 72 sata!

U kolovozu su imali prvi pokušaj. Nažalost, nije uspio. Nakon 40 sati ubijen je 24-godišnjak, a nekoliko sati poslije stradao je još jedan 37-godišnjak.

- Želimo postati tračak svjetlosti u ovom mračnom mjestu - rekla je Erricka Bridgeford za Guardian, idejna začetnica 'trodnevnog primirja'.

O problemima u Baltimoreu na kraju je progovorio i slavni David Simon, čovjek koji gradsku crnu kroniku ima u malome prstu. On smatra da je eskalacija nasilja uslijedila nakon smrti Freddieja Graya, mladića koji je izgubio život u policijskoj 'marici'. Za njegovu smrt optuženo je šest policajaca, iako je na kraju otkriveno da ga nisu tukli.

Barem ne u kombiju. Naime, mladić je zaradio fatalnu ozljedu kralježnice tijekom transporta jer - nije bio vezan. Kombi je očito jurio cestom, naglo skretao, a Gray je letio na sve strane u metalnom kavezu. Također, tužiteljica grada Baltimorea, Marilyn J. Mosby, utvrdila je niz nepravilnosti kod samog uhićenja. Grayu su policajci zavezali ruke i noge, ali su ga u kombiju očito zaboravili vezati sigurnosnim pojasom.

Taj je slučaj zapalio iskru u cijeloj Americi, prosvjedi su se nizali jedan za drugim, ali David Simon smatra da je odluka tužiteljice bila - pogrešna.

- Mosby je zapravo poslala poruku policajcima da će zbog nepravilnog uhićenja završiti u zatvoru. Na kraju smo došli do situacije gdje policajci ne žele riskirati. Sjede u automobilu i ne pada im na pamet čistiti ulice od dilera - kaže Simon.

S druge strane, Mosby nije htjela pričati o tom slučaju, ali se zato raspričala o situaciji u gradu.

- U velikoj smo krizi! Neki dan je ubijen starac, dan poslije majka osmero djece... Strašno! Policija to ne može sama riješiti, vrijeme je da se građeni aktiviraju, da cijela zajednica ustane na noge - rekla je Mosby dodavši da je najveći problem Baltimorea manjak povjerenja građana prema onima koji bi ih trebali štititi.

S druge strane, njezin prethodnik Warren Brown nije optimističan da će se situacija promijeniti tako skoro.

- Jednostavno ne vidim način kako se ovaj teror može zaustaviti. Nisam jedini. Gradonačelnik nema pojma, policijske glavešine, državni tužitelji... - rekao je Brown koji smatra da bi se u priču oko Baltimorea morali uključiti face iz Washingtona.

- Trebamo složiti veliki plan i uložiti golemi novac za obrazovanje! Ali svjestan sam da od toga neće biti ništa...

Kaže da se sve promijenilo nakon ubojstva Freddieja Graya.

- Policajci se jednostavno više ne žele baviti kriminalcima. Kažu 'je**š ovo, mogu me uhititi zbog najmanje nepravilnosti, više neću hapsiti kriminalce'. Dakle, pravila igre su se promijenila, zlikovci s oružjem znaju da mogu ubijati i proći nekažnjeno.

Na prvi pogled ne bi se reklo da je Baltimore najgori grad u Americi. Centar je prepun svemirskih nebodera, prekrasnih fontana, hotela od pet zvjezdica, penthousea vrijednih 10 milijuna dolara... Nadimak mu je 'Šarmanatan grad'. Međutim, oni koji ne žive u centru znaju da je takav nadimak samo neukusna šala.

- Možda bi bilo prigodnije da nas zovu 'Prijestolnicom leševa'.

To je izrekao Tobias Sellers, čovjek koji je dobro poznavao Freddieja Graya. Upitan je koliko često policija dolazi u njegovu četvrt nakon ubojstva koje je izazvalo lavinu prosvjeda.

- Vi se to šalite?! Policije uopće nema. Dođu možda jednom mjesečno i nekoga maltretiraju, ali njih ovaj dio grada više ne zanima... Dileri mogu raditi što god žele.

U istočnom Baltimoreu odrastao je i Ralph Moore, dugogodišnji aktivist. On se nadao da će prosvjedi nakon Grayeve smrti pomaknuti nešto s mrtve točke, ali sve što je uslijedilo poslije toga je - noćna mora.

- Srce mi se slama kad vidim što se događa. Siromaštvo, očaj, ubojstva, droga, oružje... Svi su zaboravili na nas!