Najbogatiji hrvatski estradnjaci: Thompson 'vodi' sa 40 milijuna kuna

Thompson, oliver, HVIDRA, Thompson, donja blatnica, Thompson, humanitarne akcije i apeli, Mate Bulić, 4 gardijska, Marko Perković Thompson, hss bih, koncert

ZAGREB - Po uzoru na Forbesovu listu najmoćnijih svjetskih celebrityja složeno je sastaviti popis najbogatijih i najutjecajnijih hrvatskih pjevača, redatelja, televizijskih voditelja ili glumaca. Pogotovo ako se s liste izostave sportaši, čiji su lukrativni ugovori i zarade uglavnom dostupni javnosti piše jutarnji.hr.

Nema velike krize

Bogati i popularni Hrvati, s druge strane, o svojim godišnjim zaradama ne žele govoriti. No, sa sigurnošću možemo reći da svih naših deset slavnih zajedno - odabranih po kriteriju zarade, popularnosti u tisku i na internetu, učestalosti pojavljivanja u medijima i društevnom utjecaju - ipak ne može dosegnuti iznos od 315 milijuna dolara, koliko je po Forbesovoj listi u 2009. zaradila prvoplasirana Oprah.

Prvo mjesto, prema našoj procjeni, zauzima Marko Perković Thompson. Desničarski tribun traži i dobije oko 15.000 eura po nastupu, procjenjuju menadžeri. Međutim, ne zarađuje samo na koncertu. Na svaki nastup Perkovića prati cijeli pogon koji prodaje suvenire, majice, nosače zvuka, bedževe, šalove...

Ranije novinarske procjene kazivale su da je u 2008. zaradio oko 50 milijuna kuna. Sličan iznos, umanjen za dio recesijskog minusa (oko 10 posto), i lani je spremio u džep. Perković je, dakle, zaradio 40-ak milijuna kuna složenom financijskom operacijom po kojoj je jedinstven na hrvatskom tržištu.

Razlog je jednostavan: Perković, zbog svoje ideološke platforme, ne može računati na tržišta susjednih država kao neki drugi hrvatski zabavljači, pa pametno i cjelovito iskorištava sve niše domaćeg tržišta. Druga je, svakako, Severina Vučković. Pjevačici, koja svako pojavljivanje u javnosti snažno koristi za vlastitu promociju, mediji su posebno naklonjeni. Uostalom, Vučković je čak i dio svoje privatnosti (poznati slučaj videozapisa seksa) spretno okrenula u svoju korist.

Otkrivanje talenata

Njezinu imidžu ne nanose štetu čak ni nastupi pred pripadnicima balkanskih mafijaških familija. Upravo suprotno. Kad sve ekscese stavimo na stranu, Severina je sada jedan od najuspješnijih brandova, s promišljenom strategijom, jasno definiranim tržišnim ciljevima i neospornim utjecajem u javnosti.

Socijalno osviještena Splićanka lani je bila među onim sretnicima koji nisu osjetili posljedice krize. Financijski rezultati tvrtke Motivo d.o.o. preko koje se odvija poslovanje vezano uz njene angažmane lani su povećani za 27,5 posto u odnosu na 2008. Konkretno, u 2009. ta je tvrtka ostvarila prihod od 4,33 milijuna kuna, pri čemu tu nije uvrštena zarada od njenih sve češćih inozemnih angažmana.

Severina za nastup, kažu menadžeri, najčešće traži i do 15.000 eura, a ispod 10.000 eura navodno ne nastupa. U tu cijenu nisu uračunati ekskluzivni koncerti na bogataškim jahtama ili svadbama na kojima crnka, ako je vjerovati menadžerima, dobiva i do 30.000 eura za sat-dva pjevanja.

Tony Cetinski, koji drži treće mjesto na našoj listi, po koncertu navodno dobiva 15.000 eura. No, osim na nastupima, Tony i njegova spretna supruga Ivana Nobilo Cetinski, ujedinjeni u zajedničku tvrtku koja se bavi otkrivanjem novih talenata, kampanjama i organizacijama manifestacija, ostvaruju dodatnu zaradu. Oliver Dragojević i Zlatan Stipišić Gibonni u usporedbi sa Severinom, Thompsonom i Tonyjem ispadaju siromasi.

Reklamne kampanje

Oni samo pjevaju, a po nastupu, priča se, dobivaju do 10.000 eura. Antun Vrdoljak na listi se našao zahvaljujući dokumentarno-igranom serijalu “Tito”, za što je od HTV-a dobio 10 milijuna kuna. Na listi je i njegov zet Goran Višnjić. Njegova imovina procjenjuje se na oko 40 milijuna dolara, a tu je svotu javnosti otkrila Irina Damić, vlasnica agencije Kvadar koja traži trećinu njegove imovine.

Tu je i Rade Šerbedžija, naš najzaposleniji glumac u Hollywoodu, čija se imovina procjenjuje na 60 milijuna dolara. Iako su Tarika Filipovića zahvaljujući lijepom honoraru za vođenje kviza “Tko želi biti milijunaš?” mnogi olako proglašavali milijunašem, istina je drugačija. Popularni glumac za svoj angažman u tom kvizu na HTV-u mjesečno je, doznajemo, primao oko 40.000 kuna. Kad se tome pribroje zarade od reklamnih kampanja i glumačka plaća, ne treba čuditi što je i Tarik na ovoj listi.

Zadnje, ali nipošto ne i posljednje mjesto na našem popisu, pripada Slavici Ecclestone, bivšoj supruzi šefa Formule 1. Pedesetdvogodišnja Riječanka navodno je u brakorazvodnoj parnici dobila 2,4 milijarde funti.

jutarnji.hr.