Mogući rekordi za studeni: Najavljeno ponovno zatopljenje za vikend

vremenska prognoza

Jučer i danas je dugo najavljivana promjena vremena zahvatila najveći dio zemlje.

Počela je padati kiša, pale su temperature, a slično će se proširiti i na ostatak zemlje u tjednu pred nama.

Usto, ojačat će i bura. Na sjevernom dijelu Jadrana do petka ujutro često će biti jaka, osobito podno Velebita i olujna, gdjekad i s orkanskim udarima.

Slabije će jakosti zapuhati uzduž cijeloga Jadrana, a od subote će je zamijeniti jugo, koje će vjerojatno potrajati i u prvom tjednu studenoga te biti često umjereno, povremeno vjerojatno i jako, javlja Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

Dodaje kako će, uz jugo, na kopnu puhati jugozapadnjak te da će pasti tlak, i to prilično, ponegdje i više od 1025 hPa potkraj srijede do malo ispod 1000 hPa potkraj nedjelje ili početkom ponedjeljka.

Ipak, prema Vakulinoj prognozi, čini se da zahladnjenje neće dugo potrajati. On, naime, prognozira da će s južinom od vikenda temperatura zraka ponovno porasti.

Stoga je sve veća vjerojatnost da će i prvo desetodnevlje studenoga biti iznimno toplo, ponegdje možda čak i opet rekordno.

No prije tog zatopljenja, Vakula prognozira maglu i slab mraz pri tlu.

Detaljnu prognozu za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

“U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno s povremenom kišom, uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Najviša temperatura između 9 i 12 °C, a ujutro samo malo niža od 7 do 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije - ujutro između 4 i 7 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C. Uz oblačno će vrijeme pasti barem malo kiše, a vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni.

Podjednakog sjeveroistočnjaka bit će i u gorju dok će na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, moguće i s orkanskim udarima. Uz oblake i kišu temperatura će biti od 10 do 15 °C, u Gorskome kotaru i Lici između 2 i 8 °C. Napomenuti treba da na moru kiše može biti uglavnom u noći i ujutro, a u dijelu Istre može i potpuno izostati.

U Dalmaciji je vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak s grmljavinom veća na sjeveru, a manja prema jugu, gdje će biti više sunčana vremena. Zapuhat će bura, koja mjestimice može biti jaka, a uglavnom će prema jugu još biti juga i istočnjaka. More pritom većinom malo valovito.

Na krajnjem jugu naše domovine vjerojatnost za oborine bit će najmanja. No, potkraj dana nije isključena mjestimična kiša ili pokoji pljusak na otocima i otvorenom moru. Najviša temperatura od 18 do 20 °C, uz jugo, ponegdje poslijepodne i navečer uz buru”, prognozirao je.

“Do nedjelje je na kopnu kiša moguća još uglavnom mjestimice u gorju, u subotu i u unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se vjerojatnost za kišu povećava diljem kopnenog područja. Sjeveroistočnjak će do petka oslabjeti, a prema kraju tjedna zapuhat će jugozapadnjak, uz koji će nakon nekoliko hladnijih dana temperatura zraka ponovno porasti. No, do subote upozoriti treba na mraz u jutarnjim satima, posebno u petak, kada će mjestimice biti i magle.

Na Jadranu će u četvrtak još puhati jaka, ponegdje i olujna bura, koja će u petak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, u subotu pak na jugo, koje će od nedjelje vjerojatno biti i jako. Do vikenda će prevladavati sunčano, ali je ponegdje na jugu Jadrana kiša moguća u četvrtak i petak. A uz porast naoblake i zatopljenje - od subote će kiše biti i drugdje", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.