Na tragu velikog otkrića: Napokon "uhićena" Nessie - čudovište iz Loch Nessa!

Nessie, čudovište, Loch Ness
Do sada smo mogli čuti i vidjeti mnoga nagađanja, glasine i fotografije o čudovištu koje živi ispod površine najpoznatijeg škotskog jezera, i sve je nalikovalo na tapkanje u mraku, no zahvaljujući najnovijim snimkama, vrlo je moguće da nagađanja o zmijolikom biću u jezeru uopće nisu nagađanja već ozbiljna mogućnost s kojom će misterija konačno biti razriješena.

Čudovište široko metar i pol

Sonar je na snimkama zabilježio veliko neidentificirano biće duboko pod površinom jezera, a iza snimke stoji kapetan Markus Atkinson.

Misteriozno biće je snimljeno na dubini od 23 metra,a trup nu je bio širok barem metar i pol.

Slike su nastale kada se brod nalazio na području zaljeva Urquhart, a neidentificirano biće je pratilo brod više od dvije minute, prenosi matrixworld-hr.com.

Atkinsonov sonar je stvorio horizontalni šum koji nije indikacija koliko je biće dugačko, no drugi istraživači su naveli kako je ovaj snimak mogao pokazivati obris tuljana ili panja drveta, no ne izostavljaju mogućnost da je konačno snimljeno čudovište iz Loch Nessa.

Nikada vidio nešto slično

Nakon što je opazio neobične snimke na sonaru, Atkinson je mobitelom snimio prikaz sonara, te sa snimkama osigurao prvu nagradu u ovogodišnjem natjecanju najbolje snimke Nessija koju dodjeljuje publikacijska kompanija William Gill.

- U trenutku kada sam prevozio grupu turista u zaljev Urquhart da bi obišli istoimeni dvorac, primijetio sam neobičan snimak na sonaru koji se pojavio nakon pet minuta vožnje. Objekt je postajao sve veći i veći i ja sam pomislio, dovraga ovo moram slikati svojim mobitelom. Ne postoji ništa tako veliko u Loch Nessu, meni je snimka nalikovala na nekakvo dugačko zmijoliko biće, to je zaista nevjerojatno. Ne možete falsificirati snimku sonara. Ja nikada nisam snimio nešto slično kada bih naišao na jato riba. Meni taj objekt ima zaista bizaran izgled. Snimke sam pokazao ostalim kapetanima i nitko od nas ne zna što je sonar zapravo snimio - skromno je izjavio 43-godišnji pomorac iz Fort Augustusa.

Podijeljena mišljenja

- Ovo je najbolja snimka koju sam vidio godinama, no one su se obično pokazivale lažnima ili su se pronalazila sasvim prozaična objašnjenja. Ova slika će mi pomoći da nastavim tragati za Nessie narednih dvadeset godina - izjavio je Steve Feltham (49), lovac na Nessie.

S druge strane, dr. Simon Boxall, znameniti član Nacionalnog oceanografskog centra u Southhamptonu drugačijeg je mišljenja, te se ne slaže s teorijom o postojanju čudovišta iz Loch Nessa.

- Ovo nije snapshot, već snimka objekt koji se miče, dakle uopće ne mora biti slika jednog bića ako se masa pomiče ili ako brod polako plovi. Po meni snimke pokazuju cvjetanje algi i zooplanktona u jezeru. Zooplankton živi na plovama algi i reflektira zvučne signale iz sonara i tako stvara eho koji sonar zabilježava. Takve snimke obično stvaraju linearne prikaze, baš kao što imamo priliku vidjeti na Atkinsonovim snimkama. Ovo čudovište je stvoreno od milijuna sićušnih životinja i bića i oni su osnova hranidbenog lanca u Loch Nessu - pojasnio je Dr. Boxall.