Na tavanu pronađeno Caravaggiovo remek-djelo

Michelangel Caravaggi

Prema riječima dvojice europskih stručnjaka, slika je izvanredno očuvana i autentično je Caravaggijevo djelo.

"Prije dvije godine, telefonom su me pozvali da dođem u svoj ured kako bih vidio sliku koja je slučajno pronađena kada je procurila voda na tavanu jedne kuće u okolici Toulousea", rekao je tamošnji aukcionar Marc Labarbe, naglasivši kako je primijetio oštećenje koje je voda uzrokovala na desnoj strani slike, prekrivene prašinom.

Kad je obrisao prašinu shvatio je da je to biblijska scena Juditinog odrubljivanja glave Holofernu, jedna od omiljenih tema slikara Caravaggiova vremena. Djelo je najvjerojatnije ostalo skriveno zbog svog brutalnog sadržaja, a vlasnici kuće, čiji su preci u njoj živjeli od sredine 19. st, ne znaju kako je remek-djelo završilo na njihovu tavanu.

To djelo vrlo podsjeća na sliku iste tematike koja se nalazi u Italiji, a poznata je kao kopija izgubljenog Caravaggiovog djela Judita odrubljuje glavu Holofernu, zaključio je Labarbe.

Talijanski stručnjak Nicola Spinoza koji je organizirao brojne izložbe posvećene Caravaggiju, potvrdio je da je pronađena slika majstorovo djelo. Naveo je da ona najvjerojatnije potječe iz 1605. godine, vremena kad je Caravaggio naslikao i Smrt Bogorodice i Sedam djela milosrđa koji se danas nalaze u pariskom Louvreu i u Napulju.

Autentičnost slike, po Spinozinim riječima, potvrdio je i Keith Christiansen, jedan od ravnatelja muzeja Metropolitan u New Yorku.

FENA