Na proizvodnji domaćih čvaraka uspio izgraditi ozbiljan biznis

čvarci, greške, kolinje, pravljenje, čvarci, proizvodnja, biznis, Slavonija, čvarci, Pašteta od čvaraka, čvarci, natjecanje u - topljenju čvaraka, čvarci, hrana, Hrvatska, svinjetina
...iz Samobora vlasniku obrta Frelimo. Danas je najveći specijalizirani proizvođač u Hrvatskoj, samo tijekom prošle godine prodao je 43 tone čvaraka te više od 110 tona masti.

Proizvođači su, te uz prodaju čvaraka na domaćem tržištu izvoze u Njemačku, Švicarsku i Švedsku, a kuju planove i za osvajanje nekih novih tržišta. Nemaju kune duga prema državi i zaposlenicima, sa skromnim ljudskim i financijskim resursima napreduju i postižu izvrsne rezultate i priznanja, kratko i skromno predstavlja svoj obrt Frelimo vlasnik Miroslav Mataušić koji zapošljava sedam djelatnika, piše poslovni.hr

Moderni snack
Upravo se vratio iz Šangaja gdje je Frelimo na sajmu hrane promovirao svoje čvarke. Utisci su toliko dobri da je već pokrenuo proceduru ishođenja dozvola i certifikata za izvoz u Kinu. "Zbog toga testiramo i nove načine pakiranja, još neviđene u ovoj kategoriji proizvoda," najavljuje. Obrt Frelimo datira iz 2003. no, u specijalizaciju, proizvodnju čvaraka i svinjske masti, ušli su 2009. Potaknuli su ih nastupi na sajmovima autohtonih proizvoda gdje su redovito odlično ocjenjivani.

"Gdje god smo se pojavili svi su bili oduševljeni našim čvarcima. Shvatili smo da i urbana populacija kao i mlađe generacije obožavaju ovaj tradicionalni hrvatski proizvod pa smo osmislili varijantu - delikates čvarci iz kojih je gotovo potpuno istisnuta masnoća te nastaju hrskavi, tanki listići koji se najčešće jedu samostalno kao moderni snack," kaže Mataušić. Najviše pažnje i truda uloženo je u odabir sirovine. Kako Hrvatska ima premali tov svinja, a s obzirom da su čvarci ključni proizvod Frelima bilo je iznimno važno pronaći vrhunsku sirovinu. Testiranja su obavili u Austriji, Mađarskoj i Španjolskoj, no ono što su tražili našli su u Danskoj, u tvrtki Danish Crown.

Rasli bez potpore
Proizvodni pogon dijelom je uređen iz vlastitih sredstava, a dijelom kreditom HBOR-a pa je kroz minulih šest godina investirano više od milijun i pol kuna. Potpore za daljnja ulaganja u proizvodnju, kaže, nisu tražili jer su to iznosi koji nadmašuju kapacitete sadašnjeg proizvodnog pogona. Ove godine natjecali su se tek za potporu kod Ministarstva poduzetništva i obrta u grupi Inozemni sajmovi. Međutim, nisu odabrani iako su imali dva jaka inozemna nastupa. Na sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu u svibnju ove godine Frelimo čvarci posebno su izdvojeni kao novitet na tržištu, a u studenom su bili u Šangaju. Sve troškove, od kotizacije preko uređenja štandova i tiskanja promo letaka do transporta i boravka na tim lokacijama, platili su iz vlastita džepa.

"Nismo dobili ni kune potpore. Valjda su one rezervirane za velike, bogate tvrtke koje ionako imaju milijunske iznose za marketing i promocije, a ne za male obrte kojima i minimalni iznos potpore puno znači. Svoj uspjeh dugujemo samo svom upornom radu i viziji da možemo postati najveći hrvatski izvoznik čvaraka. Priče o pomoći države malom i srednjem poduzetništvu za nas su samo - priče," kaže Mataušić i dodaje kako više neće tražiti nikakve potpore od Ministarstva poduzetništva i obrta.

Priznanje Bruxellesa
Budući da Hrvatska nema natjecanje za ocjenjivanje čvaraka Mataušić je ljetos uzorke poslao u International Taste & Quality Institut iz Bruxellesa koji jednom godišnje prima na testiranje hranu i piće iz cijelog svijeta. Bez oznake pakiranja i proizvođača hranu kuša višečlani žiri sastavljen od velikana svjetske kulinarske scene, šefova restorana s Michelinovim zvjezdicama. Frelimovi čvarci i svinjska mast dobili su Superior Taste Award za okus i kvalitetu. Članovi žirija su nakon dodjele nagrade Mataušiću naglasili kako su i sami ugodno iznenađeni što su Frelimo i čvarci i mast već na prvom testiranju ušli u krug odabranih.