Na Novom Zelandu ajkula duga 4,2 metra ubila kupača

... predatora, javlja AP.

Napad ajkule se dogodio na poznatoj plaži Muriwai u blizini Aucklanda: Nakon toga plaža je zatvorena, a ovaj je napad bio jedan od dvanaest koji su se dogodili na Novom Zelandu u proteklih 180 godina.

Pio Mose, koji je pecao na plaži, rekao je da je vidio kupača koji se borio s ogromnom ajkulom. Plivao je prema stijenama, ali je bilo prekasno.

"Bilo je puno krvi. Tresao sam se i uspaničio", izjavio je Mosse.

Policijski inspektor Shawn Rutene je rekao da je plivač stariji od 40 godina plivao oko 200 metara udaljen od obale kada ga je ajkula napala. Policija je potom gliserima stigla do ajkule i pucala na nju, ali je za kupača bilo prekasno.

"Okrenula se u vodi i nestala", rekao je Rutene, ali nije potvrdio da je policija sigurna da je ajkula mrtva. Tijelo nesretnog kupača je pronađeno, ali njegovo ime nije objavljeno jer porodica još nije obaviještena o njegovoj smrti.

U vrijeme napada je na plaži bilo oko 200 kupača, a policija je preventivno zatvorila i ostale plaže u blizini.

Još uvijek nije poznato koja je vrsta ajkule napala kupača, ali ekspert Clinton Duffy tvrdi da u ovim vodama žive bijele ajkule, ali i druge vrste koje mogu biti opasne po čovjeka.

Napadi ajkula na Novom Zelandu su rijetki. Od 1830-ih je u napadima ajkula smrtno stradalo 12 ljudi.

"Broj napada ajkula je ovdje mnogo manji negu u Australiji. Vjerovatno je to zbog broja kupača. Ajkule dolaze blizu obale kako bi se hranile i na svijet donijele podmladak, iako to nisu jedini razlozi za veći rizik od napada. U 99 posto slučajeva ajkule ignorira ljude", izjavio je Duffy.

Prošle godine je u svijetu zabilježeno 80 napada ajkula na ljude, a sedam ljudi je smrtno stradalo.