"Na Neretvu misečina pala": nastupili i gosti iz Makedonije

Veličina hrvatskog narodnog blaga došla je do izražaja u gradu na Neretvi upravo kroz spoj običaja dalmatinskog krša, slavonske ravnice, naših otoka i priobalja. Zagudile su gusle, zasvirale diple, kao i prije stotinu godina po našim selima, koja ostaju prazna i napuštena, piše slobodna dalmacija.

I ova smotra, pod stručnim okom profesora Vide Bagura, okupila je nekoliko tisuće folkloraša iz Hrvatske te folklorne skupine iz BiH, a bio je zanimljiv nastup KUD-a Lupčo Santov iz Kočevje ( Makedonija), koji su bili u uzvratnom posjetu KUDU Metković i nastupili su na ovogodišnjoj smotri. Oni su izveli spletove makedonskih kola i pjesama na oduševljenje okupljene publike.

Izvodeći tradicionalne plesove svog zavičaja, pedesetak folklornih skupine potvrdile su se kao čuvari izvorne tradicije i narodnih običaja, koji se nažalost u novije doba gase, a sa njima i sve ono što su naši stari stoljećima pomno njegovali i čuvali.

Zahvaljujući naporima profesora Vide Bagura, na smotru u Metković dolaze folklorne skupine, koje se kao feniks iz pepela ponovno rađaju i oživljavaju narodnu tradiciju i običaje hrvatskog sela.

U okviru disperzije smotre po Dubrovačko-neretvanskoj županiji folklorne skupine su nastupile u Dubrovniku, Opuzenu, Pločama i Rogotinu.