Na Facebooku pokrenuta grupa 'Nož, žica, Kravica'

Facebook
Facebook, planetarna socijalna mreža, prostor je gdje se svakodnevno ističu fašistička obilježja, koristi govor mržnje i propagiraju ultradesničarske vrijednosti.

Natpis „Nož, žica, Srebrenica" sa nogometnim stadiona se preselio na Facebook, u vidu grupa sa po nekoliko tisuća članova. Grupa je nakon protesta javnosti i osuda sa mnogih strana zatvorena.

Međutim, svaki narod fašističkog konja za trku ima, pa se tako nedavno na Facebooku pojavila i grupa „Nož, žica, kravica - plače srpska mamica", koja, u istom maniru, omalovažava ubijene srpske civile 1992. godine u srebreničkom selu Kravica.

"Zaboravite šta su Srbi radili, ali upamtite šta smo im mi radili. To samo mi znamo. Neka nas sad pogledaju: imamo više od pola Bosne, i to glavne gradove, najveće. Ne smiju nam ništa, samo nam nešto govore preko fejsa i nekih medija. Neka se nađu sa nama na jednom mjestu i da se potuku sa muslimanima, vidjeli bi", prijetnja je koju je osnivač grupe "Nož, žica, Kravica - ubij ubij četnika" postavio na zid.

Pored ove dvije grupe, postoji još jedna, „Nož, žica, Kravica", gdje je fotografija Nasera Orića, ratnog zapovjednika u Srebrenici, postavljena kao simbol grupe.

Oriću je, podsjetimo, u Haškom sudu suđeno za ratni zločin u Kravici, ali je 2008. godine oslobođen optužbi.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kaže za „Nezavisne novine" da je Tužiteljstvo upoznato sa "eskalacijom sadržaja na internetu koji su uvredljivi po nacionalnoj i vjerskoj osnovi". "U narednom periodu biće akcija usmjerenih na sprečavanje raznih krivičnih djela putem interneta", najavio je Grubešić.

izvor: radiosarajevo.ba