Na aukciji uskoro Šindlerova lista

shindlerova lista

Riječ je o jednom od sedam originalnih dokumenata poznatih kao "Šindlerova lista", u čijem pravljenju je Šindleru pomagao asistent Ithzak Stern, koga je u čuvenom filmu Stevena Spielberga igrao Ben Kingsley.

Za taj dokument, odnosno dio "Šindlerove liste" očekuje se da će cijena na aukciji dositići iznos od skoro 2,27 milijuna eura. Na aukciji koju organizuje kuća "Moments in Time" specijalizovana za rijetke dokumente, biće dokument koji čini 14 listova čuvenog spiska radnika logoraša od 18. travnja 1945. godine.

Na papirima je navedeno 801 ime radnika tvornice Oskara Schindlera u okupiranoj Čehoslovačkoj, koji su bili dopremljeni iz nacističkog logora kod poljskog grada Krakowa.

Stručnjaci aukcijske kuće opisuju dokument kao „izuzetno rijedak original" i jedini koji je dospio na tržište. Zbog toga se i procenjuje da će cijena možda čak i premašiti 2,27 milijuna eura.

Od tri sačuvana originala, dva su u memorijalnom centru "Yad Vashem" u Jerusalemu i jedan u Američkom muzeju Holokausta u Washingtonu.