Možda je baš ovo razlog vaše stalne žudnje za slatkim

cokolada

Jedno novije istraživanje, objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, kaže da ljudi koji dovoljno spavaju imaju i znatno bolje prehrambene potrebe. Oni koji spavaju u rasponu od pet do sedam sati, također nisu toliko problematični, no kad čovjek spava manje od toga tada je i žudnja za hranom jača, a šećer je prvi na popisu.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su spavali manje sati taj dan pojeli oko 400 dodatnih kalorija u odnosu na dane koliko su obično jeli kad bi se dobro naspavali.

Žudnju pokreće kortizol, a kad čovjek ne spava dovoljno izložen je čak 50 posto većoj količini tog hormona stresa, koji pritom remeti funkciju inzulina i razinu šećera u krvi.
Kad čovjek spava dovoljno, razina kortizola je obično normalna, ovisno o stupnju stresa, pa organizam ima bolju kontrolu šećera u krvi, a tada je znatno lakše kontrolirati prehrambene potrebe i navike. I tako prirodno smanjiti žudnju za slatkim.

A čak i kada spavate dovoljno, a uhvati vas velika žudnja za slatkim, imajte uvijek pri ruci tablu tamne čokolade i voće. Malo jednog ili drugog zadovoljit će potrebu i žudnju.

San, to morate znati, čini čuda za vaše zdravlje i liniju.

Izvor: index.hr